Pakistānas šiīti pieprasa aizsardzību pret sunnītu kaujiniekiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Par sestdien notikušu teroraktu Pakistānas pilsētā Kvetā, kas laupīja vairāk nekā 80 dzīvību, saniknoti šiītu protestētāji pirmdien pieprasa drošības spēkiem aizsargāt viņus pret radikālo sunnītu kaujiniekiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Neapmierinātība par vardarbības vilni, kas vērst pret šiītu musulmaņiem, ir sasniegusi kritisku punktu. Netālu no Afganistānas robežas esošajā Kvetā daļa šiītu atsakās apglabāt teroraktā bojāgājušos tuviniekus, pieprasot armijai un drošības spēkiem vērsties pret grupējumu "Lashkar-e-Jhangvi", kas uzņēmās atbildību par sestdienas uzbrukumu.


Sestdienas sprādziens Kvetas tirgus laukumā, kurā gāja bojā 85 cilvēki, norāda uz ar kodolieročiem bruņotās Pakistānas valdības nespēju tikt galā ar kaujinieku grupējumiem. Kamēr galvenie nestabilitātes radītāji ir islāmistu grupējumi "Taliban" un "Al Qaeda", kā nozīmīgs drošības drauds parādās arī sunnītu ekstrēmisti, kas uzbrūk šiītiem, kurus uzskata par neticīgajiem.

Aptuveni 4000 vīriešu, sieviešu un bērnu, līdzi ņemot 71 sestdien bojāgājušā tuvinieka mirstīgās atliekas, pulcējas pie šiītu lūgšanu vietas Kvetā. Musulmaņu tradīcijas pieprasa mirušos apglabāt cik ātri vien iespējams, bet mirušo atstāšana virszemē ir spēcīga skumju un sāpju izpausme, skaidro "Reuters". Protestētāji izklieguši saukļus, pieprasot apturēt šiītu nogalināšanas.

Protestētāji pieprasa valdību un armiju mērķtiecīgi vērsties pret teroristiem un to atbalstītājiem, draudot neapglabāt savus tuviniekus, kamēr prasības nebūs izpildītas.

Ziņas par protestiem un streikiem pienāk arī no citām Pakistānas vietām, tai skaitā arī komerciālās galvaspilsētas Karāči. Protestētāji bloķējuši ceļus un aizdedzinājuši automašīnas.

Sunnīti grupējums "Lashkar-e-Jhangvi" pēdējā laikā ir palielinājis spridzināšanas un šaušanas uzbrukumu skaitu, centienos destabilizēt situāciju Pakistānā un ieviest sunnītu teokrātiju. Grupējums ir atbildīgs par janvārī Kvetā notikušo spridzināšanu, kurā gāja bojā gandrīz 100 cilvēku.

Grupējumam ir ciešas saiknes ar Pakistānas drošības struktūrām, kas kaujiniekos saskata sabiedrotos iespējamā karā ar Indiju, norāda "Reuters". Drošībnieki gan jebkādu saistību noliedz.

Vēstīts, ka spēcīgs sprādziens sestdien satricināja Kvetas tirgu, nogalinot vairāk nekā 80, bet ievainojot ap 200 cilvēku. Sprādziens nolīdzināja līdz ar zemi vairāk nekā 60 tirdzniecības vietas un zem drupām atstāja vairākus desmitus cilvēku. Ap 100 kilogramu smagais spridzeklis bija ievietots motociklā un tika iedarbināta no attāluma.

Janvāra sākumā Kvetā divos terora aktos gāja bojā 92 cilvēki, bet 120 tika ievainoti. Pēc tam vietējie šiīti pilsētas centrā uz ielas braucamās daļas izlika zārkus ar bojā gājušo mirstīgajām atliekām un sāka īstenot trīs nedēļu protesta akciju, prasot valstij aizsardzību no teroristiem. Svētdien šiītu kopienas pārstāvji paziņojuši, ka ir gatavi atkārtot janvāra protesta akciju.


Написать комментарий