Latvijas Banka meklē latu iznīcinātājus

foto: rolandinsh.lv
foto: rolandinsh.lv

Latvijas Banka izsludinājusi slēgtu konkursu par iespējamo no apgrozības izņemto lata monētu utilizāciju, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Konkursa ietvaros uzņēmumam būs jānodrošina deformēšanas iekārtas noma, iekārtas uzstādīšana, iekārtas darbības tehniskā nodrošināšana, Latvijas Bankas darbinieku apmācība darbam ar iekārtu, iekārtas demontāžu, mucu nodrošināšanu no apgrozības izņemto monētu uzkrāšanai un deformēto monētu uzglabāšanai un transportēšanai, kā arī deformēto monētu izvešanu un pārkausēšanu.


Monētu deformēšanas un savākšanas vieta būs Latvijas Bankas Rīgas filiāles teritorija Bezdelīgu ielā.

Konkurss izsludināts 18. februārī, un pretendenti var iesniegt savus piedāvājumus līdz 22. martam, savukārt monētu utilizācija būs jāveic laikā no šā gada 1. augusta līdz 2015. gada 31. augustam. Par konkursa uzvarētāju tiks noteikts uzņēmums, kura piedāvājums būs saimnieciski izdevīgākais.   

Iekārtas nomas un darbības tehniskās nodrošināšanas laiks noteikts no šā gada augusta vidum līdz 2014. gada augusta vidum, bet deformēto monētu izvešana paredzēta no šā gada augusta vidum līdz 2014. gada 31. augustam, savukārt deformēto monētu pārkausēšanai jānotiek ne vēlāk kā līdz 2015. gada augusta beigām.

Monētas tiks izvestas un pārkausētas, centrālajai bankai samaksājot metāla cenu.

Paredzams, ka, kopumā pārstrādājot lata monētas un banknotes, to svars sasniegs 1190 tonnas.

Jau rakstīts, ka eiro monētu izgatavošana izmaksās 7,9 miljonus eiro. Latvijas Bankas konkursā par eiro izgatavošanu tika saņemti piecu dalībnieku pieteikumi, un par uzvarētāju tika atzīts Štutgartes uzņēmums Staatliche Münzen Baden-Württemberger, kurš piedāvāja zemāko cenu.

Jau ziņots, ka pēc Latvijas pievienošanās eirozonai eiro banknotes Latvijā būs tādas pašas kā Eiropā, bet monētas reversa jeb aizmugures dizainu katra valsts var izstrādāt savu. Latvijas eiro monētās būs attēloti valsti raksturojoši simboli


Написать комментарий