RA studenti diskutē par Latvijas pievienošanos eirozonai

foto: rezeknesnovads.lv
foto: rezeknesnovads.lv

Nākamā gada 1.janvārī Latvija plānojusi pievienoties vairāk nekā 330 miljonu iedzīvotāju un vairāku miljonu uzņēmēju kopienai, kas jau tagad savā ikdienā kā oficiālo valūtu lieto eiro, informē Rēzeknes novada portāls. 

Šobrīd Latvijā norisinās plašas diskusijas par eiro ieviešanu un valsts attīstību pēc pievienošanās eirozonai. Arī Rēzeknes Augstskolas 1.kursa ekonomikas un vadības fakultātes studenti piedalījās debatēs par eiro ieviešanas plusiem un mīnusiem.

Jāteic, ja šobrīd norisinātos referendums par eiro ieviešanu, to atbalstītu teju puse no diskusijas dalībniekiem. „Latvijai jāpievienojas eirozonai, jo tas dos lielāku ekonomisko drošību iedzīvotājiem, tāpat ar vienotu valūtu arī uzņēmējiem tiks atvieglota darījumu veikšana eksporta tirgū,” norāda Edvīns Bodžs. Viņam piekrīt arī Banga Pudža: „Vienota valūta atvieglos ceļošanu pa Eiropas Savienības valstīm, jo vairs nebūs jāatstāj daļa no savas naudiņas valūtas maiņas punktos, arī preču un pakalpojumu izmaksu salīdzināšana dažādās valstīs kļūs vienkāršāka.”

Kā galvenos argumentus pret eiro studenti min inflāciju, preču cenu celšanos valūtas maiņas procesā, kā arī nacionālās identitātes zaudēšanu: „Mūsu valūta ir daļa no mūsu vēstures. Ilgus gadus mēs cīnījāmies par savu valsti un savu valūtu, tad kāpēc tagad labprātīgi to mainīt?” jautā Ruta Ivone. 1.kursa studente Madara Krišāne norāda, ka šobrīd nebūtu īstais laiks pievienoties eirozonai, jo pašā Eiropas Savienībā nevalda politiskā stabilitāte un ekonomiskā augšupeja: „Arī Igaunijā, kur eiro tika ieviests pērn, liela daļa iedzīvotāju nav apmierināti un vēlētos atgriezt kronas.” „Latvijas politiķi uzsver, ka par eiro mēs nobalsojām jau 2003.gadā, pirms iestāšanās Eiropas Savienībā, taču man tobrīd bija vien 10 gadi. Kopš tā laika tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju kļuvuši pilngadīgi un līdz ar to balsstiesīgi, tāpēc mums būtu jārīko atkārtots referendums tieši par eiro ieviešanu,” uzsver 1.kursa students Artūrs Voskāns. Viedokļi ir dažādi, tomēr arī studenti norāda, ka svarīgākais ir informācijas daudzveidība un sabiedrības ieinteresētība diskutēt, lai pieņemtu pārdomātu un pareizu lēmumu.

Aptauju par eiro ieviešanu veica jaunizveidotais Europe Direct informācijas centrs Austrumlatgalē. Tā vadītāja Inta Rimšāne pastāstīja, ka centrs izveidots, lai apkārtnes iedzīvotāji tieši savas dzīvesvietas tuvumā varētu saņemt jaunumus un visu nepieciešamo informāciju par Eiropas Savienību: „Nākamo piecu gadu garumā informācijas centrā mēs organizēsim seminārus un konsultēsim iedzīvotājus par visdažādākajiem ES jautājumiem sākot ar to, cik deputātu pārstāv Latviju Eiroparlamentā līdz pat ES finansējuma piesaistei savam uzņēmumam.”

Europe Direct informācijas centrs Austrumlatgalē atrodas Rēzeknes novada pašvaldības ēkā, Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 95. Informāciju par ES varēs saņemt arī visās Rēzeknes novada, kā arī Preiļu, Ludzas un Krāslavas novadu bibliotēkās. Uzzināt aktuālāko informāciju par notikumiem Eiropas Savienībā un paust savu viedokli par jautājumiem, kam Latgalē vajadzētu pievērst lielāku uzmanību, var arī Rēzeknes novada mājas lapā.

 


Написать комментарий