Viņķele ierosina un ignorē tiesu

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Labklājības ministre Ilze Viņķele spītīgi turpina tiesāties ar laikraksta Neatkarīgā izdevēju SIA Mediju nams, taču nedz pati nāk uz tiesu, nedz arī nodrošina savu pārstāvju ierašanos.

Tagad lietas izskatīšana par viņas it kā aizskarto godu, cietušo cieņu un pārkāptajām autortiesībām pārlikta uz rudeni.

Rīgas apgabaltiesa vakar konstatēja, ka prasītājas pārstāvja neierašanās ir neattaisnojama. Vai nu Kasparam Vecozolam, vai Aigaram Krūmam bija jāatnāk, bet krēsli prasītāju pusē bija tukši. Mediju nama pārstāvis advokāts Zigurds Krastiņš gan iebildumus par lietas pārlikšanu necēla: «Ja prasītājs nevēlas skatīt šo lietu, man kā atbildētājam nav kur steigties.»

Pirmās instances tiesa jau lēma par labu laikrakstam, noraidot ministres prasību. Tomēr tas Ilzes Viņķeles tiesāties kāri nav mazinājis. Tādējādi tiesai atkal jāskaidro, vai patiešām ministrei pieder autortiesības uz strīdus attēliem un, ja tā – cik tās ir vērtas.
Jāatgādina, tiesvedības priekšmets ir publikācija, kurā Neatkarīgā atklāja neformālos kontaktus, kas vieno atsevišķus izredzētus koalīcijas politiķus ar represīvajām iestādēm. Iespējams, pati labklājības ministre tika iemūžinājusi mirkļus no saviesīgas ballītes, kurā partijas Vienotība politiķi – brāļi Pēteris un Juris Viņķeļi – patīkami vada laiku Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes un viņas vīra, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta darbinieka Maigura Strīķa sabiedrībā.

Neatkarīgajā tika publicēts ilustratīvs materiāls par šādu fotogrāfiju eksistenci, un pēc tam materiāli tika nodoti tiesībsargājošo iestāžu rīcībā.

Savukārt Ilze Viņķele, piesakoties par skandalozo fotogrāfiju autori, vērsās tiesā, pieprasot 3000 latu par morālā kaitējuma nodarīšanu un 240 latu par autoratlīdzību. Taču palika tukšā.

Tiesāšanās ministrei nesokas gan tāpēc, ka taisnība ir Neatkarīgās pusē, gan, iespējams, arī kļūmīgi izvēlētu pārstāvju dēļ. Pirmais – Kaspars Vecozols – ir Tieslietu ministrijas darbinieks, un palīdzēšana pa draugam labklājības ministrei nodrošināja viņiem skaidrošanos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Arī jaunais ministres pārstāvis Aigars Krūms nav īsts advokāts – viņš vada Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociāciju. Vakar abi divi Ilzi Viņķeli pārstāvēja tikai uz papīra, bet ne klātienē tiesas zālē.


Написать комментарий