S.Potapkins: Latvijai jāpievērš lielāka uzmanība konsulātu darbībai, jānodrošina ātra dokumentu noformēšana un jāatver jaunas konsulārās nodaļas 1

foto no personīga arhīva
foto no personīga arhīva

Vairākas attīstītas Eiropas valstis, piemēram, Somija un Vācija ne tikai apspriež, bet arī plāno atcelt vīžu režīmu ar Krieviju.

Polija un Japāna apsver domu atvieglot vīžu režīmu, kas liecina, ka minētās valstis saskata tajā ekonomiskos izdevīgumu. Lai noskaidrotu, ar ko saistīti Latvijas centieni attālināties no Krievijas tirgus, portāls Gorod.lv vērsās pie ekonomista un 11.Saeimas deputāta Sergeja Potapkina.

Potapkina kungs norādīja, ka Japāna jāapskata atsevišķi no Somijas, Vācijas un Polijas, jo šī valsts nav saistīta ar pienākumu aizsargāt kopīgās robežas, kas ir kopīgs Šengena zonas valstīm. Kā otro iemeslu viņš minēja to, ka Japāna ir sala, kas esot „automātiski grūti sasniedzama”. Trešais iemesls, kāpēc šīs valstis nav salīdzināmas, pēc Potapkina kunga domām, ir tas, ka pastāv valodas barjera, „tādējādi Japānai nav aktuālas tās problēmas, kuras līdz ar bezvīzu režīmu iegūtu Eiropas valstis, bet būs tikai tūristu skaita pieaugums”.

„Eiropa saskarsies ar vairākām problēmām, un godīgi sakot, gan Vācijas, gan Polijas, gan Somijas vēlme ieviest bezvīzu režīmu ir reveransa Krievijas pusē, kas pierāda viņu vēlmi attīstīt savstarpējās attiecības un panākt tirdzniecības attīstību. Neviens nedomā, ka tuvākajos piecos gados tiks ievests bezvīzu režīms ar KF”, - atzīmēja S.Potapkins.

To ietekmē būtiski iemesli: „Viens no iemesliem ir nevis jautājums par „nekontrolējamo” Krievijas tūristu plūsmu, bet narkotrafiks un noziedzības „eksports” no Afganistānas un Centrālās Āzijas valstīm. Šobrīd tas viss notiek aiz ES robežām, bet KF atzīst, ka nevar to kontrolēt pat savās teritorijas robežās un nevarēs apturēt plūsmu no Austrumu robežām. Jāmin arī Centrālās Āzijas turkvalodīgie iedzīvotāji, kuri šobrīd strādā par sētniekiem Maskavā un kuri noteikti dosies uz to vietu, kur izveidojušās plašas kopienas un tiek lietota viņiem saprotama valoda. Ja pašlaik nepieciešamība saņemt ārzemju pasi un vīzu aptur 90% „nelabvēlīgo ieceļotāju”, tad, pastāvot bezvīzu režīmam, šī plūsma būs nekontrolējama”, - pastāstīja Potapkina kungs.

„Runājot par vīžu režīma atcelšanas apspriešanu, jāmin, ka par to savulaik bija runājis gan Krievijas draugs Berluskoni, gan bijušais Latvijas prezidents V.Zatlers. Tomēr nekas nav mainījies... Visas augstākminētās valstis var to apspriest, bet jākonstatē, ka tas ir tikai populisms. „Bumba” atrodas Krievijas pusē, un KF apzinās, ka nespēs izpildīt bezvīzu režīma ieviešanai nepieciešamās prasības (pirmkārt, drošības prasības). Tāpēc D.Medvedeva paziņojumi par to, ka KF var atvērt robežas kaut rīt, domāti tikai valsts iekšpolitikai”, - paziņoja Potapkina kungs.

Nobeigumā S.Potapkins piebilda, ka Latvijai jāpievērš lielāka uzmanība konsulātu darbībai, jānodrošina ātra dokumentu noformēšana un jāatver jaunas konsulārās nodaļas vairākās pilsētās. Labs konsulātu darbs dos vairāk labumu, nekā tukši paziņojumi, jo mūsu balss nav izšķiroša. Tomēr minēto jautājumu risināšanai Latvijas budžetā nav līdzekļu.


Написать комментарий

Vot, kas šiten sagāzīsies, ja visiem dos braukt, ņevozmožno !