Čavess kļūst par “Twitter” otro sekotāko prezidentu pasaulē

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa sekotāju skaits mikroblogošanas vietnē "Twitter" ir sasniedzis četrus miljonus, ļaujot viņam kļūt par otro sekotāko valsts vadītāju pēc ASV prezidenta Baraka Obamas, vēsta aģentūra "Reuters".

Čavess, kurš kopš decembrī pārciestās vēža operācijas ārstējās Kubā, pirmdien atgriezās Venecuēlā. Prezidents  mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicē paziņojumus jau kopš 2010. gada, tomēr, izejot pretvēža ķīmijterapijas un apstarošanas kursu, ieraksti sociālajā tīklā kļuva arvien retāki, līdz 1. novembrī apstājās pavisam.

Ilgais klusums pēkšņi beidzās pirmdien, kad Čavesa "Twitter" kontā parādījās vairāki ieraksti, kuros prezidents paziņoja par atgriešanos Venecuēlā, kur turpināšot ārstēties. Dažu stundu laikā pēc to publicēšanas strauji pieaudzis Čavesa sekotāju skaits sociālajā tīklā, pārsniedzot četrus miljonus.

"Tas ir neticami, tikai dažās stundās.. viņš ir otrs sekotākais prezidents pasaulē..," paziņoja viceprezidents Nikolass Maduro.

Visvairāk sekotais valsts vadītājs ar vairāk nekā 27 miljoniem interesentu "Twitter" tīklā ir ASV prezidents Baraks Obama, piebilst "Reuters". Obama ir arī piektais pasaulē sekotākais cilvēks, bet Čavess "Twitter" topā ir 190 vietā.

Čavesa četrmiljonā sekotāja esot 20 gadus veca Karakasas iedzīvotāja Alemara Himeneza. Jaunā sieviete televīzijas kameru priekšā saņēma ziedu pušķi no viceprezidenta Maduro, kurš meiteni pieteica kā "zelta paaudzes jaunieti", kas atbalsta Tēvzemi un  ar "pieaugošu mīlestību gaidīja komandieri Ugo Čavesu".

Par Čavesa veselību un atgriešanās iemesliem vēl nav lielas skaidrības, uzsver "Reuters".  Viņš varētu vadīt valsti no aizkulisēm, bet varbūt atgriešanās notikusi, lai mazinātu spriedzi valstī un bruģētu ceļu varas nodošanai viņam vēlama pēcteča rokās, kad opozīcija pieprasa rīkot jaunas vēlēšanas prezidenta slimības dēļ

Jau vēstīts, ka Čavess pēc ilgās prombūtnes šonedēļ ir atgriezies Venecuēlā. "Mēs esam atgriezušies uz Venecuēlas zemes. Paldies Tev, Kungs! Paldies manai mīļajai tautai. Mēs turpināsimies ārstēties šeit," teikts sociālā tīkla ierakstā. Prezidents nepaskaidroja, kad ir atgriezies un vai sāks pildīt amata pienākumus.

Vietējie mediji, atsaucoties uz viceprezidenta Nikolasa Maduro teikto, vēstīja, ka Čavess Venecuēlā ir ielidojis pirmdienas naktī un nogādāts militārajā slimnīcā Karakasā.

Čavesam 11. decembrī Havanā notika vēža operācija, kurai sekoja ilgs atveseļošanās periods, izraisot baumas par prezidenta patieso veselības stāvokli. Pirms tam prezidents izvirzīja viceprezidentu Nikolasu Maduro par savu iespējamo pēcteci. Slimības dēļ tika atlikta Čavesa inaugurēšana prezidenta amatā uz nākamo sešu gadu termiņu, kam bija jānotiek 10. janvārī.

Par Čavesa veselības stāvokli nav daudz publiski pieejamas informācijas, bet ilgstošā atkopšanās pēc ceturtās vēža operācijas liek domāt par nopietnām problēmām. Čavesa ilgstošā prombūtne un publiskās neparādīšanās veicināja baumas par to, ka prezidenta atveseļošanās nerit veiksmīgi.

Pirmās prezidenta fotogrāfijas pēc operācijas Venecuēlas valdība izplatīja tikai pagājušajā nedēļā. Tajās gultā guļošs Čavess redzams kopā ar savām meitām.

Venecuēlas parlaments un Augstākā tiesa nolēma atlikt inaugurāciju, līdz prezidenta veselības stāvoklis uzlabosies. Savukārt opozīcija uzstāja, ka Čavesa nespēja pildīt prezidenta pienākumus un inaugurācijas atlikšana ir iemesls, lai sarīkotu jaunas vēlēšanas.


Написать комментарий