Žanna Kulakova: Ruģeļu iedzīvotāju viedoklis mums ir svarīgs, tomēr nedrīkst aizmirst par līnijas ekonomisko izdevīgumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sakarā ar jaunās šķirošanas līnijas būvniecību Ruģeļos ir izcēlusies liela ažiotāža, kas piesaistīja daudzu pilsētnieku un plašsaziņas līdzekļu pārstāvju uzmanību gan Daugavpilī, gan ārpus pilsētas.

Šajā sakarā izteiktie viedokļi ir visai pretrunīgi: sākot ar kategorisku „nē” un beidzot ar pozitīvu momentu uzsvēršanu, piemēram, jauno darbavietu radīšanu.

Pēc pilsētas pašvaldības priekšsēdētājas Žannas Kulakovas vārdiem, piedāvājot līnijas būvniecības projektu publiskajai apspriedei, pašvaldība rīkojas, ievērojot demokrātijas principus. No juridiskā viedokļa šī apspriede nebija nepieciešama, jo teritorija, uz kuras tiek plānots uzcelt atkritumu šķirošanas līniju ir uzņēmējdarbības zona.

„Šķirošanas stacijas būvniecība Daugavpilī ir nepieciešama, jo mēs esam viena no nedaudzajām Latvijas pilsētām, kurā nav mūsdienīgas atkritumu šķirošanas līnijas. Uz mums attiecas ES normas, kuras nosaka, ka līdz 2020.gadam jāveic 75% iepakojuma šķirošana, t.i., 2020.gadā varēs apglabāt tikai 25% no 1995.gada iepakojumu apjoma. Ja pašvaldība neievēros Eiropas Savienības prasības, tā tiks administratīvi sodīta.

Negribētos, lai politiskie oponenti manipulētu ar Ruģeļu iedzīvotāju viedokli, bet atkritumu šķirošanas līnijas būvniecības jautājums kļūtu par uzņēmēju savstarpējo ķildu pamatu. Piemēram, kāds uzņēmējs, kura nelielais uzņēmums atrodas netālu no līnijas, nav ieinteresēts, lai blakus atrastos liela transporta plūsma, par ko viņš paziņoja Domes deputātiem nesenās ekskursijas laikā. Manuprāt, šajā gadījumā jābūt saimnieciskai pieejai, kurā nav iesaistīta politika vai personiskās intereses.

Šķirošanas līnija darbojas Ruģeļos kopš 2002.gada. Šobrīd ir runa par modernizētu šķirošanas līniju, kas tiktu aprīkota ar mūsdienīgu tehniku, tostarp ar gaisa attīrīšanas filtriem. Kā arī saskaņā ar tehnisko projektu notekūdeņi nonāks centrālajā kanalizācijā un tiks attīrīti jaunajās attīrīšanas iekārtās, tāpēc apkārtējā vide netiks ietekmēta. Šķirošanas līnija saskaņā ar esošo plānu atradīsies pietiekamā attālumā no Ruģeļu mikrorajona un tiks norobežota ar mežu”, - uzskata pilsētas Domes priekšsēdētāja.

Kā ziņots, aizvadītās nedēļas beigās pilsētas Domes deputāti apmeklēja šķirošanas līniju. Rezultātā pat opozīcijas deputāti mainīja savu viedokli un nonāca pie secinājuma, ka būtu nepieciešams, lai ekskursijā piedalītos arī vietējie iedzīvotāji, kurus varētu iepazīstināt arī ar citās pilsētās (Jēkabpilī, Ogrē) esošajām modernizētajām šķirošanas līnijām.

„Protams, mums ir svarīgs iedzīvotāju viedoklis, tomēr jārunā arī par projekta ekonomisko izdevīgumu: tās ir investīcijas, nodokļi, 26 jaunas darba vietas, uz kurām var pretendēt arī Ruģeļu iedzīvotāji”, - ir pārliecināta pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja.


Написать комментарий