Ēlerte aicina deklarēties savās faktiskajās dzīvesvietās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Partijas «Vienotība» Rīgas saraksta līdere Sarmīte Ēlerte aicina pilsoņus vēl līdz 1.martam deklarēties savās faktiskajās dzīvesvietās, lai varētu piedalīties pašvaldību vēlēšanās, portālu «Apollo» informēja partijā.

«Tieši vēlētāju līdzdalība noteiks, vai Rīga pēc vēlēšanām kļūs labāka. Rezultāts tik tiešām ir atkarīgs no ikkatra. Valstisko spēku uzvara Rīgā ir iespējama: 2012. gada referendumā par valsts valodu Satversmi, ar savu balsojumu, nosargāja 63% balsotāju, bet 2011.gada Saeimas vēlēšanās «Vienotība», Reformu partija un Nacionālā apvienība Rīgā kopā saņēma vairāk balsu, nekā «Saskaņas centrs»,» atgādina Ēlerte.

18% Latvijas pilsoņu nav deklarējuši savu dzīvesvietu tur, kur faktiski dzīvo. Rīgā šī neatbilstība ir vēl lielāka - 24% rīdzinieku faktiski dzīvo Rīgā, tomēr oficiāli savu dzīvesvietu galvaspilsētā nav deklarējuši, norāda partija.

Saskaņā ar likumu, pašvaldību vēlēšanās drīkst balsot tikai tajā pašvaldībā, kur ne mazāk kā 90 dienas pirms vēlēšanām iedzīvotājs ir deklarējis savu dzīvesvietu. Tas nozīmē, ka tie daudzie rīdzinieki, kuri 1.martā nebūs deklarēti Rīgā, 1.jūnijā nevarēs balsot Rīgas domes vēlēšanās.

Deklarējoties Rīgā, cilvēki līdz ar tiesībām vēlēt pilsētas pašvaldību iegūst arī konkrētas sociālā atbalsta iespējas – prioritāti bērnudārza rindā, pašvaldības līdzfinansējumu privātajam bērnudārzam, iespēju saņemt sociālo palīdzību, sabiedriskā transporta  brīvbiļetes vai atlaides skolēniem, pensionāriem, invalīdiem, vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu un nodokļu atvieglojumus.    

Dzīvesvietas deklarēšanu iespējams veikt divos vienkāršos veidos - elektroniski portālā www.latvija.lv, autorizējoties ar saviem interneta bankas datiem, izmantojot  personas apliecību (eID) vai droša elektroniskā paraksta viedkarti.


Написать комментарий