Dzīvnieku tiesību aizstāvji: Kažokzvēru fermās ir lielas problēmas

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Lai arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kažokzvēru fermās pārkāpumus parasti neatklāj, dzīvnieku tiesību aizstāvji ir pārliecināti par pretējo, tāpēc slepus nofilmējuši uzņēmumos notiekošo un vēlas apturēt kažokzvēru audzēšanu Latvijā, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Dzīvnieku tiesību aizstāvji bijuši sešās no astoņām lapsu un ūdeļu audzētavām, kas darbojas Latvijā, un secinājuši, ka dzīvnieki tur netiek pienācīgi aprūpēti.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" koordinators Aivars Andersons, kurš filmētos materiālus esot saņēmis no kāda anonīma sūtītāja, sacīja, ka biedrība bijusi šokēta par to, ka lielākajā daļā Latvijas zvēraudzētavu ir dzīvnieku labturības problēmas.

Tiek pieļauts, ka filmētāji varētu būt bijuši no kādas starptautiskas dzīvnieku aizsardzības organizācijas, kas nereti ir ļoti labi aprīkotas gan ar tehniskām iespējām, gan ar profesionāļiem, to skaitā pat militāriem speciālistiem, kas prot nemanīti iekļūt zvēraudzētavās, arī neitralizējot modernu signalizāciju. Līdzīgus materiālus viņi nesen iesūtījuši arī žurnālistiem Norvēģijā un Beļģijā.

Zvēraudzētavu pārstāvji pārkāpumus noliedz, uzsverot, ka visi normatīvi tiek ievēroti, turklāt uzņēmēji nav ieinteresēti dzīvnieku mocīšanā, jo pretējā gadījumā nebūtu iespējams iegūt kvalitatīvas kažokādas. Uzņēmēji arī pieļauj, ka dzīvnieku aizstāvju safilmētais materiāls ir kadri no izolatora, kur apzināti koncentrēti slimie dzīvnieki. PVD norāda, ka līdz šim pārbaudes veicis atbilstoši reglamentam reizi gadā un nekādi labturības pārkāpumi nebija konstatēti.

Tikmēr dzīvnieku aizstāvji aicina sabiedrību piedalīties akcijā "Kažokādas otra puse" un parakstīties likumdošanas iniciatīvu portālā "Mana balss" par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā.


Написать комментарий