Zeltīte Barševska prezentēja unikālu monogrāfiju par Latgales rotātajiem dvieļiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pirmdien, 25.februārī, Daugavpils universitātes vecā korpusa foajē latviešu un latgaliešu tautasdziesmu pavadībā notika Zeltītes Barševskas monogrāfijas „Latgales rotātie dvieļi 20.gadsimtā” atvēršanas svētki.

Monogrāfijas autore portālam Gorod.lv pastāstīja, ka materiāla vākšana tika uzsākta pirms 16 gadiem, un tajā viņai esot daudz palīdzējusi ģimene, studenti, kolēģi, draugi.

Ilga darba rezultātā tapa skaisti ilustrēta monogrāfija, kurā autore analizē 118 apdzīvotajās vietās Latgalē savāktos materiālus. Monogrāfijas pielikumu sastāda plašs un līdz šim nepublicēts vizuālais materiāls – teju 150 ar izšuvumiem un mežģīnēm greznotu dvieļu fotogrāfijas. Monogrāfijā sniegta kultūrvēsturiska informācija par 266 rotātajiem dvieļiem.

„Nolēmu veltīt savu pētījumu maniem vecvecvecākiem Mariannai un Jāzepam Jankovskim. Lai šī grāmata godina arī visus talantīgus un strādīgus latgaliešus, kuri ne tikai izšuva dvieļus, bet ielika šajā nodarbē savu dvēseli. Ne velti tiek uzskatīts, ka ar rokām izšūtie dvieļi saglabā meistaru pozitīvu enerģiju”, - paskaidroja Zeltīte Barševska.

Jāatzīmē, ka šīs pētījums ir unikāls, jo tajā iekļauti nekur nepublicētie materiāli. No seniem laikiem dvieļu darināšana bija roku darbs: tie tika austi un pēc tam izšūti. Turklāt katrā Latgales vietā bija savi raksturīgi raksti, savs stils un tā īpatnības. Dvieļi latgaliešu mājās pildīja arī estētisku funkciju – rotāja lauku interjeru.

Nākotnes plānos ir grāmatas par vecticībnieku dvieļu īpatnībām publicēšana, kas kļūs par doktora darba sastāvdaļu.

Monogrāfija „Latgales rotātie dvieļi 20.gadsimtā” izdota ar Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latgales reģiona attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.


Написать комментарий