Jaunie grozījumi likumā ļauj efektīvāk vērsties pret tā saukto “legālo narkotiku” apriti

foto: dzelzumiga.wordpress.com
foto: dzelzumiga.wordpress.com

No sestdienas, 23.februāra, spēkā stājušies grozījumi likumā “Par krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, kas padara efektīvāku tā saukto “legālo narkotisko vielu” izplatības ierobežošanu un kontroli.

Aizvadītajā nedēļas nogalē policija vairakkārt pārbaudīja visas līdz šim zināmās tirdzniecības vietas Latvijā.

Grozījumi paredz ģenēriskās formulas izmantošanu, iekļaujot jaunas vielas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā, - ja pirms tam vielas tika uzskaitītas pēc to maisījuma sastāvdaļu formulas, tad šobrīd aizliegta ir pati pamatformula no kuras tiek veidotas pārējās vielas. Līdz šim problēmas radīja fakts, ka pat mazākā neatbilstība sarakstā minētajām maisījumu formulām, tos padarīja par legāliem un pieejamiem ikvienam, neizslēdzot to iespējamo kaitīgumu veselībai.

Izmaiņas būtiski atvieglo policijas darbu tā saukto “legālo narkotisko vielu” aprites ierobežošanā un jau aizvadītajās brīvdienās vairakkārt tika veikta pastiprināta tirdzniecības vietu kontrole – policija pārbaudīja vairāk nekā 30 tirdzniecības vietās visā Latvijā. Lielākā daļa savu darbu bija pārtraukušas, taču atsevišķās tirdzniecības vietas Rīgā un Jelgavā policija atsavināja dažādus augu maisījumus, kas, iespējams, satur aizliegtās vielas; maisījumi nodoti ekspertīžu veikšanai.

Policija arī turpmāk pievērsīs uzmanību dažādām tirdzniecības vietām, taču vienlaikus aicina arī iedzīvotājus būt aktīviem un informēt tiesībsargus par vietām, kur notiek neatļauto un veselībai bīstamo vielu tirdzniecība. Ja jūsu rīcībā ir informācija, tad lūdzam informēt policiju zvanot pa tālruni 110, vērsties tuvākajā policijas iecirknī vai par nelegālajām alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām sniegt informāciju interaktīvajā kartē.

Jāmin fakts, ka joprojām pastāv vielas, kas nav iekļautas sarakstā, taču policija turpinās darbu, lai rosinātu vielu iekļaušanu sarakstā.
Likums pret personām, kuras nodarbojas ar narkotisko vielu realizēšanu, ir skarbs un, atkarībā no tā kāda veidā pastrādāts šis likumpārkāpums, par šādām darbībām var draudēt līdz pat 15 gadiem cietumā. Tāpat likumā paredzēta atbildība arī par narkotisko vielu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu atkārtoti gada laikā, kas var draudēt ar cietumsodu no 2 līdz 3 gadiem  vai naudas sodu.


Написать комментарий