Nebraskas krāsmatā

foto: rfdeti.ru
foto: rfdeti.ru

Izmeklēšanas komiteja nolēma izmeklēt lietu par deviņgadīgā Antona Fomina slepkavību, ziņo portāls www.vz.ru.
Ierosināta krimināllieta par bērna bojāeju, kurš bija adoptēts no Krievijas.

Deviņgadīgais Antons Fomins gāja boja ugunsgrēka laikā. Izmeklētāji no ASV nav atraduši pierādījumus, kuri apliecinātu Antona Fomina audžuvecāku vainu un izbeidza krimināllietu. Bērna aizbildnis Vjačeslavs Sinčuks no Krievijas pastāstīja savu viedokli par notikušo traģēdiju.

Pirmdien Krievijas izmeklētāji ierosināja krimināllietu par slepkavību. „Krievijas Izmeklēšanas komisija ierosināja krimināllietu 2012.gada 17.maijā saskaņā ar KFKD 2.d. 105.pantu.”

Antons Fomins 2005.gadā emigrēja uz ASV kopā ar saviem vecākiem, ātrā laikā tētis nomira, bet māte nespēja uzturēt bērnu veselības stāvokļa dēļ. Telekanāls Fox News, citējot mācītāju Stepanjuku, paziņoja, ka pēc Fomina tēva nāves bērnu adoptēja ģimene, kurā jau bija četri bērni, pēc gada Antons gāja bojā.

2008.gadā par puikas aizbildņiem kļuva ģimene no ASV tie bija attāli radinieki Fominu ģimenei. Par Antona aizbildni kļuva Vjačeslavs Sinčuks, neliela autoparka īpašnieks. Gan puikas vecāki, gan audžuvecāki ir biedrības „Lūgšanu nams” biedri.  Šīs biedrības baznīca ir viena no protestantu ticības baznīcām, dibināta 1999.gadā, to dibināja ģimenes, kuras emigrēja no PSRS.

Visas biedrības ģimenes dzīvoja Linkolnas pilsētā, Nebraskas štatā. Sinčuki dzīvo blakus ciematā Devi. Vietējā laikrakstā Journalstar bija rakstīts, ka 2007.gada 10.jūljā Vjačeslavs Sinčuks precējās ar Svetlanu Tiškovu, tiem uz to brīdi bija 27 gadi.

Tieši šajā ciematā 17.maijā traģiski gāja bojā Antons. Apgabala prokurors Lankasters Džo Keplijs teica, ka izmeklētāji nav izskaidrojuši ugunsgrēka cēloni un nav atraduši pierādījumus, kuri varētu apsūdzēt Antona aizbildni.

Kā strādā adopcijas un aizbildnības sistēma?

Bija informēts, ka puika bija slēgts pagraba telpā, tieši tāpēc ugunsgrēka laikā viņš nevarēja izskriet ārā. Toties Sinčuks apgalvo, ka bērns nebija iespiests pagraba telpās, bet vienkārši gulēja savā istabā, kura atradās pagrabā. Sinčuku ģimene uz neilgu laiku nolēma aizbraukt pie saviem radiem, pametot puiku bez uzraudzības, jo viņi negribēja viņu modināt, bet savu bērnu viņi paņēma līdzi, kad ģimene pēc 30-40 minūtēm atgriezās atpakaļ viņi redzēja, ka māja jau deg... Uz bērēm ieradās ap 200 cilvēku.

Atgādinām, ka dažos ASV štatos ir aizliegts pamest vienus pašus bērnus mājās, toties Nebraskas štatā valdība oficiāli rekomendē bērnus jaunākus par 11 gadiem neatstāt bez uzraudzības.

Pēc traģēdijas ombudsmenis Pāvels Astahovs piesauca Ārvalstu ministriju pieprasīt kriminālprocesa ierosināšanu šajā lietā, lai izskaidrot visus apstākļus līdz galam un noskaidrot vai notiekošajā var vainot Antona aizbildni. „Tā ir bēdīga ziņa. Es devu rīkojumu Ārvalstu ministrijai, lai tā reaģētu uz notiekošu un ierosinātu kriminālprocesu, lai noskaidrotu vai vecāki šajā notikumā ir vainīgi vai nē,” atzīmēja Astahovs.

ASV valdība tad nolēma sadarboties un sniegt jau iegūto informāciju Krievijas Izmeklēšanas komisijai.

Tajā, ka puika nebija ieslēgts, izteica savas aizdomas arī mācītājs Stepaņuks. Intervijā ar vietējo laikrakstu viņš pateica, ka puika ļoti mīlēja savus audžuvecākus un ugunsgrēka laikā viņš vienkārši gulēja.

Pats Vjačeslavs Sinčuks tikai nesen uzzināja no Krievijas laikraksta, ka viņš Krievijā ir kriminālprocesa dalībnieks. Pēc viņa teiktā traģēdija, kura notika maijā bija nelaimes gadījums.

„Bija gāzes noplūde, rezultātā notika sprādziens. Antons gulēja, pamostoties viņš nobijās un aizskrēja slēpties vannas istabā. Tā viņus mācīja skolā. Ugunsgrēks sākās bēniņos, un vēlāk pakāpeniski aizdegās visa istaba. Diemžēl Antons neizlīda pa logu, kaut gan bija tāda iespēja. Nedēļu pirms traģēdijas pilsētā bija vētras brīdinājums, un mēs kopā ar Antonu slēpāmies vannas istabā kā to rekomendēja glābēji.”

Sinčuks uzskata, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja dara secinājumus, neiedziļinoties lietas apstākļos. Sākotnēji policijai uzskatīja, ka Sinčuks daļēji ir vainīgs gāzes noplūdē. Pirms 17.maija viņš tiešām veica remontdarbus kanalizācijas sistēmā, kas arī varēja izraisīt avāriju. Toties vēlāk apsūdzība bija noņemta: policija pārliecinājās, ka remontdarbi bija veikti ārā, tāpēc tas nevarēja kļūt par gāzes noplūdes cēloni. Sinčuks arī pastāstīja, ka viņa kaimiņš ieraugot, ka ceļas ugunsgrēks skrēja un atdzina no mājām tālāk Svetlanas mašīnu, taču viņš iedomāties nevarēja, ka puika ir palicis viens pats mājās.

Visi ciemata iedzīvotāji Antonu atceras ar siltajiem vārdiem gan skolotāji, gan kaimiņi. Antona skolotājs atceras puiku kā ļoti labsirdīgu cilvēku, kurš mācījās krievu valodu un spēlēja klavieres. Puikas klasesbiedri runā par Antonu, kas viņš bija klases mīlulis, kurš vienmēr smaidīja un izstaroja labestīgumu. Pēc pusgada 12. decembrī Svetlanas un Vjačeslava ģimenē piedzima meitene Elizabete. Tas ir trešais bērns viņu ģimenē, pāris mēģina atjēgties pēc tās šausmīgās traģēdijas.

Atgādinām, ka pagājušajā nedēļā bija ierosināts kriminālprocess par Maksima Kuzmina nāvi. Puika gāja bojā janvāra beigās Teksasas štatā. Maksima audžumātei ļauj vienreiz nedēļā redzēties ar Maksima brāli. Krievijas Ārvalstu ministrija pierasa piemērot stingru sodu sievietei. Krievijas izmeklēšanas komiteja atgādināja, ka apsūdzību izvirza vēl četriem ASV pilsoņiem: Brainam Dikstaram, kuru atzina par nevainīgu Iļjas Karginceva nāvē, Maiklam un Nanettai Kreivneriem, kuriem noņēma apsūdzību lietā par Ivanu Skorobogatovu, kurš 2009.gadā nomira no miesas bojājumiem, Maiklam Grizmoram, uzmācās savai audžumeitai.

Atgādinām, ka februāra sākumā Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins aicināja ASV ģenerālprokuroru uz Krieviju, lai apspriest šo lietu izmeklēšanas gaitu.

Vēstulē Bastrikins atgādināja, ka Krievijas izmeklētāji veic savu izmeklēšanu par 13 bērniem no Krievijas, kuri audžuģimenēs cieta no vardarbības. Runa iet par Sergeja Nakonečnogo, Nikitas Horjakova, Dmitrija Jakovļeva, Ksenijas Antonovas, Jeļenas Živodrovas, Daniela Kričuna, Maksima Babajeva, Ivana Skorobagatova un citu bērnu lietām.

Sakarā ar šāda veida incidentu pastiprināšanos 2012.gadā 28.decembrī Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja parlamenta  apstiprināto likumu, ar kuru aizliedza Krievijas bērnu adopciju uz ASV.

Šo sestdien plāno novadīt akciju bērnu aizsardzībai. Ar tādu lūgumu pie Maskavas pilsētas priekšsēdētāja vērsās kustības „Krievu mātes” dalībnieces. Plāno, ka akcijā piedalīsies ap 5000 cilvēku. Igors Beloborodovs pastāstīja, ka krievu bērnu tiesību aizsardzības jautājums jāceļ un jādara to zināmu.


Написать комментарий