VM grib ierobežot elektronisko cigarešu lietošanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Elektroniskajām cigaretēm nākamā gada laikā varētu piemērot akcīzes nodokli un ierobežot to lietošanu publiskās vietās.

Tāpat paredzēts noteikt regulējumu reklāmām, taču par precīziem nosacījumiem gan vēl lems starpministriju darba grupa, kas uzsāks darbu šī gada martā, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta Atkarību profilakses nodaļas vecākais referents Andris Egle.

"Pagaidām šajā jautājumā nav nekādas direktīvas no Eiropas Savienības (ES) – tieši ES ir tā, kas šobrīd prasa dalībvalstīm, kā jums sokas ar e-cigarešu tirdzniecības un lietošanas regulējumu. Top arī tabakas direktīva, kur sekos arī ES regulējums, pagaidām tā ir tīrākā dalībvalstu kompetence. Mēs uzskatām, ka ierobežojums ir jānosaka, jo arī šīs e-cigaretes komplektācijā ir kaitīgas vielas," uzskata Egle.

Šīs cigaretes, piemēram, drīkstot smēķēt arī sabiedriskajā transportā, taču e-cigaretes pēc izskata ir viegli sajaukt ar īstajām un tas var rādīt arī priekšzīmi kādam, ka arī parastās cigaretes drīkst smēķēt sabiedriskajā transportā, kas var novest līdz zināmām sabiedrības nihilismam, norāda Egle.

Pēc Egles domām, visticamāk regulējums tiks sagatavots nākamā gada laikā, un tas tiks noteikts likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu". Otrdienas Veselības ministrija valdības ministrus iepazīstināja ar esošo situāciju un Ministru kabinets piekrita ministrijas iniciatīvai regulējuma noteikšanā.

Līdz šim VM, ņemot vērā Eiropas Komisijas 2008.gadā pausto viedokli, ka elektroniskās cigaretes, kas nesatur tabaku, nav tabakas izstrādājumi, likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" prasības nav attiecinājusi uz elektroniskajām cigaretēm.

Latvijā nav noteikti ierobežojumi elektronisko cigarešu realizācijai, reklāmai, lietošanai, kā arī nav aizlieguma elektroniskās cigaretes pārdot nepilngadīgām personām un nav noteikta administratīvā atbildība par tirdzniecības noteikumu neievērošanu.

Latvijas normatīvajos aktos nav paredzēta arī iespēja elektroniskās cigarete, vai to sastāvdaļas aplikt ar akcīzes nodokli.

Jau iepriekš ziņots, ka Finanšu ministrija 2011.gadā nāca klajā ar iniciatīvu aplikt e-cigaretes ar akcīzes nodokli un piemērot tām tādus pat realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežojumus kā parastajām cigaretēm un tabakas izstrādājumiem.

Tolaik FM skaidroja, ka "elektroniskās cigaretes pēc būtības ir konkurējošs produkts tabakas un augu cigaretēm, kurām ir noteikti ierobežojumi realizācijai, reklāmai un lietošanai, kā arī tiek piemērots akcīzes nodoklis. Savukārt elektronisko cigarešu aprite nav reglamentēta.

Otrdien, pēc valdības sēdes, Finanšu ministrijas vecākā eksperte Jana Salmiņa portālam "Delfi" norādīja, ka 2011.gadā, kad FM nāca klajā ar iniciatīvu ierobežot e-cigarešu lietojumu, ministrija vēl bija izpētes procesā par šo produktu, un vērtēja to vispārējās konkurences kontekstā. "Tolaik nonācām pie secinājuma, ka mums nav informācija par to cik lielā apjomā šīs cigaretes ir izplatītas, tāpēc tagad, piemēram, būtu sarežģīti atbildēt uz valdības sēdē premjera uzdoto jautājumu par to, kādu fiskālo ietekmi atstātu akcīzes nodokļa ieviešana, jo mums vienkārši trūkst informācijas," norādīja Salmiņa.


Написать комментарий