Itālijas vēlēšanu strupceļš satricina Eiropu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Eiropas politiķi ir nobažījušies un tirgus piedzīvojis kritumu, kad eirozonai tik svarīgajās Itālijas vēlēšanās neviena partija nav guvusi lielu pārsvaru, radot šķietamu strupceļu, līdzīgus panākumus gūstot labēji centriskajai un kreisi centriskajai koalīcijai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Francija un Vācija mudina Itāliju turpināt reformas, kamēr Spānija vēlēšanu rezultātus raksturoja kā "lēcienu nekurienē". Strauju kritumu piedzīvoja Itālijas akciju tirgus, lejupslīdes sākums vērojams arī citur Eiropā un pasaulē, norāda BBC. Labēji centriskās koalīcijas līderis Silvio Berluskoni paziņoja, ka būtu jāizvairās no atkārtotām vēlēšanām, un aicināja uz pārdomu laiku.


Pjēra Luidži Bersani kreisi centriskā koalīcija "Itālija. Kopējais labums" ieguva vairākumu parlamenta apakšpalātā, bet nespēja nodrošināt vairākumu Senātā. Veikmīgam valdības darbam ir nepieciešama kontrole pār abām parlamenta palātām. Savukārt bijušā premjera Berluskoni labēji centriskā koalīcija, kas ar niecīgu balsu atšķirību ir otrajā vietā, ir ieguvusi vairākumu Senātā. Trešo vietu ieguva populistiskā pret taupību vērstā "Piecu zvaigžņu kustība". Pašreizējā premjerministra Mario Monti centriskā koalīcija "Ar Monti par Itāliju" ir ieguvusi tikai 10,56% balsu.

Vēlēšanās, kas notika ekonomiskās recesijas un stingras taupības pasākumos, abu vadošo bloku iegūto vēlētāju balsu atšķirība ir mazāka par procentu - aptuveni 29% katram.

Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskovici paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti "rada problēmas", tomēr tie neapdraudot Eiropas vienoto valūtu. Vācija aicina Itāliju turpināt reformas un izveidot valdību cik ātri vien iespējams. Tikmēr "dziļas bažas" izteica Spānija.

"Tas ir lēciens nekurienē, kas nesola labu ne Itālijai, ne Eiropai," paziņoja Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Garsija Margaljo. Pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas kritās eiro vērtība un cenas, jo radās bažas, ka tiks atliktas iesāktās reformu programmas.

Itālijas biržas (FTSE MIB) indekss nokritās par 4,7%, bet Londonas biržas (FTSE 100) indekss zaudēja 1,5%. Vairāk nekā divu procentu kritums piedzīvots arī Frankfurtes un Parīzes akciju tirgū. Kritums vērojamas arī ASV un Āzijas akciju tirgos.

BBC norāda, ka būs sarežģīti izveidot valdību, kas piekristu esošajām ekonomiskajām programmām. Berluskoni paziņoja, ka ikvienam tagad ir jāpārdomā, kā rīkoties tālāk, lai izvairītos no jaunām vēlēšanām. Itālijai ir vajadzīga valdība un "ikvienam ir jābūt gatavam upurēties", teica ekspremjers. Berluskoni arī piebilda, ka nesadarbosies ar Monti centrisko bloku, kura taupības pasākumi ir izraisījuši tautas neapmierinātību.


Написать комментарий