D.Pavļuts: Enerģētikas ilgtermiņa stratēģijas virsmērķis ir veicināt ekonomikas konkurētspēju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātās „Latvijas Enerģētikas ilgtermiņa stratēģijas 2030 – konkurētspējīga enerģētika sabiedrībai” (turpmāk - Stratēģija 2030) virsmērķis ir veicināt ekonomikas konkurētspēju, veidojot sabalansētu, efektīvu, ekonomiski, sociāli un ekoloģiski pamatotu, uz tirgus principiem balstītu enerģētikas politiku, informē Ekonomikas ministrija. 

Otrdien, 26.februārī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, prezentējot Stratēģijas 2030 projektu, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzsvēra: „Pārskatot vēsturisko pieeju un sekojot citu attīstīto valstu piemēram, EM ir sagatavojusi tādu Latvijas ilgtermiņa enerģētikas politikas redzējumu, lai tā būtu pietiekami elastīga un spētu reaģēt uz tirgus signāliem, jaunākajām tendencēm enerģētikā un ekonomikā kopumā. Stratēģijas 2030 galvenais mērķis ir konkurētspējīgas ekonomikas attīstība, veidojot sabalansētu enerģētikas politiku, kurā patērētāju intereses un maksātspēja netiek pakļauta atsevišķu enerģētikas nozaru spēlētāju vajadzībām vai vēlmēm. Stratēģija 2030 ir radīta ar mērķi panākt, lai enerģētikas politika kalpo sabiedrības un ekonomikas vajadzībām, nevis otrādi, kā tas nereti bija vērojams līdz šim.”

Enerģētikas politikas plānošana Latvijā līdz šim nav bijusi balstīta ilgtermiņa stratēģijā, tāpēc EM, strādājot pie Stratēģijas 2030, ir īstenojusi plašu diskusiju ciklu ar publiskā un nevalstiskā sektora pārstāvjiem. Enerģētikas politika Stratēģijas 2030 ietvaros plānota, pamatojoties uz valsts ekonomikas attīstības prognozēm, tostarp demogrāfijas, iekšzemes kopprodukta (IKP) un nozaru attīstības tendencēm, kā arī detalizētu enerģētikas ekspertu izvērtējumu par dažādu iespējamo scenāriju izmaksām. Stratēģija 2030 piedāvā koncentrētu, skaidru un tendencēm atbilstošu redzējumu, paredzot nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju iegādāties enerģiju par konkurētspējīgu cenu, palīdzētu attīstīties vietējai uzņēmējdarbībai, paaugstinātu Latvijas uzņēmumu konkurētspēju pasaules tirgū, kā arī nodrošinātu sektora ilgtspēju un energoapgādes drošību.

Par primāro izvirzot konkurētspējīgu ekonomiku, vienlaikus Stratēģija 2030 paredz tiekties uz ilgtspējīgu enerģiju, nodrošinot tās ilgtspēju gan ekonomiskā, gan sociālā, gan apkārtējās vides izpratnē. To plānots panākt, veicinot efektīvas un ekonomiski pamatotas atjaunojamo energoresursu izmantošanas tehnoloģijas, veicot energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus un tiecoties uz Eiropas Savienības (ES) ilgtspējas mērķu sasniegšanu. Tāpat Stratēģija 2030 paredz apgādes drošības paaugstināšanu, nodrošinot enerģijas lietotājiem pieejamas, stabilas enerģijas piegādes, mazinot ģeopolitiskos riskus, dažādojot piegāžu ceļus, attīstot starpsavienojumu infrastruktūru, veidojot rezerves un iesaistoties starptautiskā regulējuma pilnveidošanā. Lai ilgtermiņā samazinātu energoapgādes drošības izmaksas, nepieciešama reģionāla sadarbība projektu plānošanā un finansēšanā.

Stratēģijas 2030 projekts tika izsludināts 2012.gada 27.septembra Valsts sekretāru sanāksmē un pagājušajā nedēļā Ekonomikas ministrija to iesniedza arī izskatīšanai Ministru kabineta komitejā informatīvā ziņojuma veidā.


Написать комментарий