Jurists apsūdz Tjarvi profesionālajā korupcijā

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Krietnu riekšavu šaubu jautājumā par bijušā un atkal iespējamā Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja Rolanda Tjarves reputāciju piebēris maksātnespējas administrators Māris Sprūds.

Rolanda Tjarves īpašumā ir gabaliņš proamerikāniskā žurnāla Ir, viņa sieva Nellija Ločmele ir šā žurnāla galvenā redaktore. Un, saskaņā ar jurista M. Sprūda apgalvojumu, R. Tjarve nodarbojies ar profesionālo korupciju, caur starpnieku piedāvājot rakstu nerakstīšanu apmaiņā pret naudu. Stāsts bijis par maksātnespējas administrēšanu. Pierādījumu gan M. Sprūdam neesot nekādu, vien pārliecība par paša spējām izturēt melu detektora pārbaudi, ja vien tādu kāds pieprasīs.

Ietekmēt caur laulāto

Detaļās par to, kā viss it kā noticis, viņš izklāsta portālā puaro.lv:

«Pirms trim četriem mēnešiem, kad žurnālā Ir sākās rakstu sērija par maksātnespējas procesu norisi, ar starpnieku palīdzību no Tjarves kunga puses man tika izteikts piedāvājums par 10 tūkstošiem latu panākt to, lai gadu netiktu rakstīti negatīvi raksti par maksātnespējas procesiem.»

Tjarves izteiktajam piedāvājumam ticis piemērots arī termiņš, līdz kuram jāsniedz atbilde, jo iesniegšanai un publicēšanai jau tiekot gatavots raksts. «Es, protams, no šī piedāvājuma atteicos. Neuzskatu, ka par kaut ko tādu būtu jāmaksā. Pēdējo desmit gadu laikā par manu darbu nav bijusi neviena pamatota sūdzība. Apzinājos, ka pat iemaksas veikšana viņiem netraucētu sev pieejamo informāciju nopludināt citam medijam, kā arī man nebija pārliecības, ka tā nav vienkārša provokācija.»

R. Tjarve sarunā ar Neatkarīgo šo apsūdzību kategoriski noliedz – nekādu Sprūdu viņš nepazīstot un tiekot apmelots: «Tikpat labi kāds var stāstīt, ka es Baldonē esmu divus bērnus apēdis!» Turklāt viņam nemaz nav ietekmes uz redakcijas darbu – tas esot rakstīts akcionāru līgumā. Tātad R. Tjarve nedrīkst teikt sievai, kas rakstāms vai gluži otrādi – nav rakstāms viņam piederošajā un viņas vadītajā žurnālā. Taču, kā Neatkarīgajai apgalvo M. Sprūds, tieši tāda bijusi nekrietnā piedāvājuma būtība: «Ietekmēt Ločmeles kundzi caur laulāto.»

Gaidāma tiesvedība

Personīgi ar R. Tjarvi jurists patiešām neesot ticies, piedāvājumu saņēmis pastarpināti – caur kopīgu paziņu. Pašlaik M. Sprūds apsverot, vai publiskot viņa vārdu vai ne.

Sazināties ar žurnāla Ir galveno redaktori Neatkarīgajai vakar neizdevās, taču viņas vērtējums M. Sprūda atklāsmēm izlasāms tviterī: «Neatkarīga žurnālistika šiverētājiem ir dadzis acī, to zināju. Bet nezināju, ka visgodīgākais maksātnespējas admins Sprūds&co ir TIK izmisis.» Acīmredzot tā ir atsauce uz gaidāmo tiesvedību. Par publikāciju Maksātnespējas ķēķis administrators ir vērsies pret žurnālu Ir tiesā un prasa atsaukumu, kā arī 16 150 latu. Kā vēsta LETA, prasības pieteikumā norādīts, ka «publikācijā ir negatīvas asociācijas raisošs noformējums, tajā ir pausts nesamērīgi aizskarošs viedoklis bez jebkādas faktiskās bāzes, kā arī norādītas nepatiesas ziņas un fakti».

Tomēr nozīmīgāks fons M. Sprūda paziņojumam ir Latvijas Televīzijas jaunās valdes iecelšanas procedūra. Klusēšana šai situācijā būtu līdzvērtīga palīdzēšanai, un to M. Sprūds nevēloties. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) uz finālu virza R. Tjarvi, kaut gan personāla atlases kompānija Fontes šo kandidātu šaubīgās reputācijas dēļ atsijāja. Un tas notika, pirms vēl M. Sprūds būtiski papildināja pamatu šaubām. Par to, vai viņa publiskoto apvainojumu profesionālajā korupcijā R. Tjarvem ir pamanījusi arī NEPLP, drošu ziņu trūkst. Taču padomes vadoņa Aināra Dimanta nespēja atrast sarunai ne minūti liecina, ka jā. Acīmredzot domā, vai un kā reaģēt.

Un vēl tas Millers

Kašķīgais maksātnespējas administrators jau nav vienīgais, kurš rada liekus šķēršļus koalīcijai vajadzīgā kandidāta virzīšanā. Arī kašķīgais Juris Millers neliek mierā A. Dimantu un vakar pusotru stundu garā sarunā no viņa izspiedis atzīšanos, ka padome kļūdījusies, izvērtējot J. Millera profesionālo pieredzi. 25% Latvijas koncertbiznesa tirgus pārvaldīšana tomēr ir uzskatāma par vērā ņemamu radošās uzņēmējdarbības pieredzi. Tagad J. Millers pieprasījis, lai tuvākajā padomes sēdē viņa kandidatūra tiek izskatīta no jauna, turklāt viņa klātbūtnē, lai padomes locekļi atkal kaut ko nejauši vai ar negodīgu nolūku nepalaistu garām. Šīsdienas sēdes darba kārtībā gan nekas tāds paredzēts nebija, taču varbūt J. Millera jautājums tiek skatīts sadaļā Dažādi.


Написать комментарий