ASV palielinās palīdzību Sīrijas nemierniekiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

ASV plāno palielināt materiālo atbalstu Sīrijas opozīcijas kaujiniekiem, kuri cīnās pret prezidenta Bašara al Asada spēkiem, vēsta ārvalstu mediji.

Par palīdzības programmu ceturtdien Sīrijas draugu konferences laikā paziņošot ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV nodrošināšot kaujiniekiem medikamentu un pārtikas krājumus, bet nenodrošinās tos ar ieročiem, informēts avots atklājis aģentūrai "Reuters". Pagaidām netikšot piedāvātas bruņuvestes, bruņotas automašīnas un militārā apmācība, informē "Reuters", tikmēr BBC vēsta, ka šī palīdzība varētu tikt sniegta. ASV pastiprināšot palīdzību arī Sīrijas opozīcijas Nacionālajai koalīcijai, kura plāno izveidot valdību nemiernieku pārņemtajās valsts teritorijās.

Paziņojums varētu nākt klajā jau ceturtdien, kad Romā notiek tā sauktā Sīrijas draugu konference, kuru atbalsta Rietumu un Arābu valstis. Palīdzība būšot "desmitiem miljonu" dolāru vērta, norāda raidsabiedrība CNN.

Palīdzība būtu reāls solis, ar ko ASV norādītu, ka vēlas darīt vairāk, lai palīdzētu opozīcijai gandrīz divus gadus ilgušajā konfliktā, kur režīma un tā oponentu bruņotajā cīņā ir gājuši bojā aptuveni 70 000 cilvēku.

Tomēr gaidāmais paziņojums varētu neapmierināt opozīcijas dalībniekus, jo tieši ieroči ir tas, ko tie vēlas saņemt visvairāk. Galvenā Sīrijas opozīcijas organizācija Nacionālā koalīcija iepriekš paziņoja, ka nepiedalīsies sarunās Romā, protestējot pret to, ka starptautiskā sabiedrība nepietiekami reaģējot uz Sīrijā notiekošo vardarbību. Grupa savu lēmumu gan mainīja, kad ASV un Lielbritānija solīja sniegt lielāku atbalstu.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki opozīcijas kaujiniekus ievērojami pārspēj uguns jaudas ziņā - ar tankiem, aviāciju, raķetēm un smagajiem ieročiem. Režīma spēkiem bruņojumu piegādā arī Asada valdības galvenā sabiedrotā - Krievija.

Galvenie opozīcijas kaujinieku atbalstītāji esot Apvienotie Arābu Emirāti, Katara un Lībija, novembrī vēstīja laikraksts "Financial Times".

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir gandrīz 70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий