Rinkēvičs intervijā BBC pauž atbalstu iespējamai Skotijas dalībai ES

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ja Skotija kļūtu par neatkarīgu valsti, tai vajadzētu pievienoties Eiropas Savienībai (ES), intervijā britu raidorganizācijai BBC trešdien paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

„Mēs ticam, ja Skotija deklarēs neatkarību un kļūs par jaunu valsti tā pirmkārt dabiski kļūs par ANO dalībvalsti, kā arī dalībnieku dažādās reģionālās organizācijās, un ļoti ticami, ka arī Eiropas Savienībā,” sacīja ministrs.


BBC arī ziņo, ka, ja Skotija 2014.gada beigās referendumā nobalsos par neatkarību no Lielbritānijas, tad Skotijas iespējamā iestāšanās ES nonāks arī Latvijas darba kārtība, jo Latvija 2015.gada sākumā uzsāks savu ES prezidentūras termiņu, to atzinis arī Rinkēvičs.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds pērnā gada nogalē parakstījis vienošanos, kas paredz, ka 2014.gadā Skotijā tiks rīkots referendums par tās neatkarību no Lielbritānijas.

Ja Skotijas neatkarība referendumā tiktu atbalstīta, pēc 300 gadu pastāvēšanas sadalītos Apvienotā Karaliste, kurā pēc Skotijas neatkarības iegūšanas paliktu Anglija, Velsa un Ziemeļīrija.

Skotijas parlamentam pašlaik ir pilnvaras izglītības, veselības, vides un tieslietu jautājumos. Ārlietas, aizsardzību un citas svarīgas jomas turpina kontrolēt Lielbritānijas valdība.


Написать комментарий