Amerikāņu baņķieri aiznesa mājās 20 miljardus dolāru

foto: scolastic.it
foto: scolastic.it

Lielākā ASV banka pēc 2012.gada kopsavilkuma izmaksāja saviem darbiniekiem prēmijas uz 20 miljardiem dolāru.

Vidēji finanšu sektora darbinieks Ņujorkā saņēma 122 tūkstošus dolāru, tomēr šos skaitļus nevar salīdzināt ar pirms krīzes izmaksātajām prēmijām, ziņo portāls rbcdaily.ru.

Pagājušajā gadā prēmiju apmērs auga par 8%, paziņoja galvenais Ņujorkas auditors Tomass Dinapoli. Ierēdnis apgalvo, ka daļa prēmiju paaugās pateicoties kompensācijām, kuras nebija izmaksātas 2012.gadā. Salīdzinājumam, 2006.gadā prēmiju izmaksāšanai patērēja 34,3 miljardus dolāru.

Prēmiju apmērs auga arī pateicoties labiem rādītājiem kompānijās. Piemēram, brokeru – dīleru operācijas NYSE pagājušajā gadā nesa peļņu 24 miljardu dolāru apmērā, ienākumi ir trīs reizes lielāki salīdzinājumā ar 2011.gadu. JP Morgan kompānija saņem rekordlielus ienākumus.

Neskatoties uz labiem rādītājiem, baņķieri turpina samazināt darbinieku skaitu. Pēc Ņujorkas auditora aprēķiniem, pašlaik finanšu sektorā strādā 169,7 tūkstoši pilsētnieku – tas ir par 1 tūkstoti mazāk nekā gadu iepriekš. Auditors arī paredz, ka strādājošo skaits šajā sfērā manāmi samazināsies.

Prēmiju palielināšana iepriecināja ne tikai darbiniekus, bet arī pilsētas valdību, kurai Wall Street vienmēr bija budžeta papildināšanas avots. Finanšu sektorā izmaksā 23% algu no kopējā skaita, bet darbinieku īpatsvars sastāda tikai 5% no visiem nodarbinātajiem.

Ņujorkas pilsētas domes 14% budžeta sastāda nodokļi, kuri nāk no Wall Street, līdz krīzei šis rādītājs bija 20%. Krīzes laikā pilsētas budžetā tikai 7% ienesa baņķieri. Lai noturēt darbinieku baņķieri prēmiju izmaksāšanu pagarina tādā veidā noturot darbiniekus, piemēram, 2012.gada prēmijas izmaksās trīs gadus.


Написать комментарий