Infografika: sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības ES

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ja vidējais Eiropas Savienības (ES) vīrietis gada pirmos divus mēnešus būtu pavadījis atpūšoties un pie darba ķertos tikai 28.februārī, tad gada beigās viņš ar savu darbu vienalga būtu nopelnījis tikpat daudz kā vidējā sieviete, strādājot jau no gada pirmās dienas, secina Eiropas Komisija (EK).

Latvijā situācija ir mazliet labāka nekā vidēji ES – šeit atšķirība ir 15,5%, kas nozīmē, ka sievietēm, lai nopelnītu tikpat, cik vīrieši, papildus būtu jāstrādā mazāk nekā ES vidējās 59 dienas. Taču atšķirībā no ES vidējā rādītāja (16,2%), kas pēdējos gados ir mazliet samazinājies, atalgojuma atšķirība Latvijā ir pieaugusi – 2009.gadā tā bija mazāka par 15%.


Atšķirības nenozīmē, ka vīrieši un sievietes saņem atšķirīgu atalgojumu par identisku darbu, taču ļauj secināt, ka sievietes biežāk strādā zemāk atalgotās profesijās. Turklāt atšķirību mazināšanās Eiropas līmenī pēdējos gados nav notikusi tādēļ, ka uzlabojusies sieviešu situācija, bet tāpēc, ka krīze vairāk skārusi tādas "vīrišķīgas" nozares kā, piemēram, būvniecība, norāda EK.

Lai pievērstu uzmanību šai problēmai un meklētu risinājumus, ES jau trešo gadu tiek atzīmēta vienlīdzīga darba samaksas diena – šogad 28.februārī.


Написать комментарий