Zirga gaļas skandāls briest arī Igaunijā; bez pēdām pazuduši tūkstošiem kilogramu gaļas

foto: AFP/Scanpix
foto: AFP/Scanpix

Eiropu un arī Latviju pārņēmušais zirga gaļas skandāls draud izvērsties arī mūsu kaimiņvalstī Igaunijā.

Tur pērn bez pēdām pazuduši teju 70 000 kilogramu zirga gaļas, kas, iespējams, pārstrādāti vietējos gaļas kombinātos un var būt eksportēta arī uz Latviju.

Igaunijas Statistikas pārvalde paziņojusi, ka pērn Igaunijas uzņēmumi valstī ieveduši  desmit reizes vairāk zirga gaļas nekā 2011. gadā – 122 549 kilogramus, raksta portāls postimees.ee. Tomēr nav nekādas skaidrības, kur tā nonākusi. 15 000 kilogramus pilnīgi oficiāli desu un konservu ražošanā izmantojis vietējais pārtikas uzņēmums "Maag Grupp", bet 37 699 kilogramu produktu no zirga gaļas eksportēti. Iznāk, ka par 69 880 kilogramiem zirga gaļas nav nekādu ziņu. Visdrīzāk tie varētu būs pārstrādāti, piemēram, kā liellopu gaļa dažādos produktos. Pilnīgi iespējams, ka šie produkti arī varēja tikt eksportēti uz Latviju un tad nu iznāk, ka arī igauņi latviešus slepus iebarojuši ar zirga gaļu. 

Par lielo zirga gaļas importu uz Igauniju paziņojusi Igaunijas statistikas pārvalde, bet mūsu kaimiņvalsts Veterinārajam dienestam tas bija liels pārsteigums, jo tas par šādu lielu valstī ievesto svaigas zirga gaļas daudzumu neko nezināja. Tagad nu igauņiem būs jāveic izmeklēšana, lai noskaidrotu, kur palikušas vairākas tonnas zirga gaļas.


Написать комментарий