Liepājnieks Andris apsūdz bērnudārzu: viņa piecgadīgo dēlu mērdējot badā

foto: Andris Vismants Krampis
foto: Andris Vismants Krampis

Liepājnieks, 74 gadus vecais pensionārs Andris Vismants Krampis uzskata, ka viņa piecgadīgo dēlu bērnudārzā Zīļuks mērdē badā, un sirmajam tēvam ir aizdomas, ka bērniem domātā pārtiku nokļūst cūku silēs.

Iesniegumā Liepājas domes Izglītības pārvaldes vadītājai Ludmilai Molčanovai Krampis raksta: “Esmu pensionārs (74 gadi), un man ir dēls (5 gadi) – uzlaboju jau tā bēdīgo Latvijas demogrāfisko stāvokli. Ko jaunie nespēj, vecie var dabūt gatavu!” Turklāt līdz šim viņam kā pensionāram par bērnudārzu nebijis jāmaksā, bet šogad prasa 1,60 latu dienā. “Cenas visur ceļas, bērna pabalsta nauda ir astoņi lati, ar ko pietiek, lai dēlu aizvestu uz bērnudārzu desmit dienas,” sūdzas tēvs. 

Bērnu ēdiens kaimiņmājas cūkām? 

Vēstulē redakcijai Krampis raksta: “Tēti, es gribu ēst – pārbraucot no bērnudārza, ir pirmie vārdi, ko saka mans piecgadīgais dēls. Kā tas var būt? Sātīgas brokastis, bagātīgas pusdienas un vēl launags, bet, tikko mājās, tā – ēst?” 

Kādu dienu, ierodoties pēc puikas, tēvs ieraudzījis, ka viena no virtuves darbiniecēm izliek aiz durvīm... spaini ar pankūkām – kaimiņmājas cūkām. “Jā, no kaimiņmājas nāca tur savākt ēdiena pārpalikumus. Aizgāju pie bērnudārza vadītājas Daces Ciganovas. “Tas nevar būt! Nu noskaidrošu,” bija vadītājas vienaldzīga atbilde,” vēsta Krampis. 
Pagājis laiks, un viņš ieraudzījis, ka no virtuves pa sētas durvīm iznāk sieviete ar lielu tirgus somu un aiznes to uz sarkanbrūnu BMW auto. “Uzreiz nenoreaģēju, bet… ko var iznest no bērnudārza virtuves? Protams, tikai bērniem domātu pārtiku! Protams, ka par šo gadījumu atkal devos pie vadītājas. Viņa man bez uztraukuma, vienaldzīgi paskaidroja, ka viņu darbiniecēm nevienai auto neesot un ka es esot ne to redzējis.” 

“Cūku saimniece ar visu netīro apģērbu, ar ko tā iet kūtī, brīvi šiverē pa bērnudārza virtuvi, iznesdama katru dienu līdz desmit spaiņiem cūkām domātas ēdamvielas. Ar tādu daudzumu ēdamā var gadā nobarot līdz četrām cūkām,” liecina acīgā kunga novērojumi. 
Bērnudārza vadītāja Dace Ciganova teic, ka Krampis nekādu rakstisku sūdzību pirmsskolas izglītības iestādei nav adresējis. Tēvs gan bijis pie viņas un konkrēto situāciju pārrunājis, Ciganova šo sarunu vērtē kā “mierīgu un prātīgu”. Viņai nekas neesot zināms, ka ar bērniem paredzēto pārtiku barotas cūkas, bērnudārzā viss noritot atbilstoši likumam, un citi vecāki neesot sūdzējušies, ka tiktu slikti ēdinātu 

Likums vienam pensionāram

Krampis sūdzējies Liepājas Izglītības pārvaldē, bet neko panācis nav. Toties pagājušā gada vasarā saņēmis ziņu, ka viņa ģimenei ar šo mācību gadu jāmaksā par dēla uzturu bērnudārzā. Tēvs noskaidrojis, ka domē jau 2011. gada 27. novembrī pieņemti saistošie noteikumi, kas liedz pensionāriem saņemt atvieglinājumus bērnu ēdināšanas apmaksā. 
“Liepājas uzraudzības iestādēm palīdzību nav ko meklēt, jo cūku ferma darbojas perfekti – neviens neredz nepiederošu personu kūts apģērbā staigājam pa virtuvi. Neredz, ka dienas laikā iznes pakas pa virtuves sētas durvīm, neredz, ka ar bērnu vecāku apmaksātu ēdienu zeļ cūku ferma. Neredz!!! 

Tur, domājams, būtu ko darīt KNAB, VID, policijai, prokuratūrai, ja jau šo jauko leiputriju taustekļi sniedzās līdz pat domei. Ja Saeima pieņem likumu vienam cilvēkam, tad Liepājas dome – vienam pensionāram. Tad, lūk, kāpēc pensionāram Andrim Vismantam Krampim tagad jāmaksā par bērna uzturu, liedzot bērnam apmeklēt vingrošanas un šaha nodarbības. Pensija nav indeksēta jau četrus gadus, bet viss kļūst dārgāks,” savu vēstuli nobeidz pensionārs. 

Pārkāpumus neatklāj 

Liepājas domē skaidro, ka trūcīgajiem pilsētas pensionāriem lielākoties arī ir maznodrošinātā vai trūcīgā statuss un viņi var saņemt atlaides par bērnu ēdināšanu. “Taču likumdošana nosaka, ka par pensionāru var būt arī strādājošie, kuri saņem izdienas pensiju un kuru ienākumi pārsniedz minēto statusu. Tāpēc šī norma par atlaidi pusdienām pensionāru bērniem bērnudārzā tika izņemta no noteikumiem, par ko arī nobalsoja visi 15 domes deputāti,” informē domē.

Citi vecāki nav sūdzējušies par bērnu ēdināšanu Zīļukā, un nav konstatēts, ka bērniem domātais ēdiens nonāktu cūku silēs. “Līdz šim ne Izglītības pārvaldē, ne bērnudārzā Zīļuks, kur ir novietota arī atsauksmju kastīte vecākiem, ne rakstiskas, ne mutiskas atsauksmes par bērnu slikto barošanu nav saņemtas,” teic Liepājas Izglītības pārvaldes preses sekretāre Gunta Jākobsone.


Написать комментарий