Latvijas bankās varētu augt bonusu apjomi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējo gadu laikā, bankām ciešot zaudējumus, Latvijā ir sarucis vietējiem baņķieriem maksāto bonusu apjoms, tomēr, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, piemaksu apmērs atkal varētu aug

Latvijas banku uzraugi – Finanšu un kapitāla tirgus komisija – atbalsta vienotu bonusu ierobežojumu noteikšanu visām ES bankām. Tādējādi prasības kredītiestādēm visā reģionā būs vienādas, savukārt ar ASV bankām mūsu tirgū strādājošās finanšu institūcijas nekonkurē, stāsta FKTK pārstāve Laima Auza.

Komisija norāda, ka jau 2009. gadā Latvijā tika pieņemti noteikumi par atalgojuma politikas pamatprincipiem ar mērķi, lai baņķieru atalgojuma politika neveicinātu īstermiņa peļņas gūšanu uz ilgtermiņa finanšustabilitātes rēķina. Tiesa gan, Latvijā pēdējo gadu laikā situācija ir mainījusies un, iepriekšējos gados bankām slīgstot milzu zaudējumos, mazinājies arī izmaksāto prēmiju apjoms. Kā liecina komisijas apkopotie dati par baņķieru bonusiem, krīzes laikā tie samazinājušies vairāk nekā desmit reižu.

2007. gadā kopējā mainīgā atalgojuma daļa Latvijas banku valdes locekļiem bija ap diviem miljoniem un bonusus valdes locekļiem izmaksāja 11 bankas, savukārt 2010. gadā kopējais apmērs bija sarucis zem 200 tūkstošiem latu, un prēmijas izmaksāja vairs tikai četras bankas.

FKTK skaidro, ka  banku politika attiecībā uz prēmiju izmaksu un prēmiju apmēru atspoguļo esošo finanšu situāciju, tādējādi, bankām ciešot zaudējumus, prēmiju izmaksa netiek veikta vai arī to apmērs ir minimāls, bet, bankām atgūstot pelnītspēju, palielinās arī izmaksāto prēmiju apjoms. Tādēļ var secināt, ka, uzlabojoties banku darbības rādītājiem,  prēmiju apjoms Latvijā strādājošajās bankās atkal pieaug, tiesa gan, visdrīzāk to apjoms ir zem pirmskrīzes laika apmēra.


Написать комментарий