Projekta atkārtota apspriešana: pasaules mafija, lūgumi mēram un primārā atkritumu šķirošana

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 28. februārī, Daugavpils pilsētas domē notika atkārtota sadzīves atkritumu šķirošanas līnijas būvniecības ieceres prezentācija. Domes konferenču zālē bija pulcējušies ap 100 enerģiski noskaņoti pilsētnieki.

Prezentācijas sākumā klātesošo izmanībai piedāvāja materiālu, kurā pilsētas Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova paziņoja, ka pieņēmusi lēmumu apturēt atkritumu šķirošanas līnijas būvniecības projektu Daugavpils pašvaldības administratīvajā teritorijā. Paziņojums pieejams šeit .

Klātesošie uzklausīja paziņojumu ar aplausiem un, priecājoties par dzirdēto, neņēma vērā pilsētas Domes izpilddirektora Andreja Kursīša ierosinājumu pabeigt prezentāciju.

Pilsētnieki, lielākā daļa no kuriem bija Ruģeļu iedzīvotāji, pieprasīja iespēju izteikt savas domas no pilsētas Domes tribīnes. Visas uzstāšanās bija emocionālas: ieraduma pēc tika kritizēta gan vietējā, gan pasaules mēroga valdība, lielā atkritumu daudzumā tika vainota pasaules mafija, tika izteikti lūgumi Daugavpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētājai, kā arī tika ierosināts, lai katrs pilsētnieks šķirotu atkritumus. Iniciatīvu grupas pārstāvji nodemonstrēja nelielus videomateriālus par neseno braucienu uz Madonu.

Interesanti un saturīgi uzstājās uzaicinātā eksperte – Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas vadītāja Rūta Bendere. Būdama Latvijas universitātes pasniedzēja un fizikas doktore, viņa ierosināja organizēt pilsētā plašu skaidrojošu kampaņu, kas aicinātu pilsētniekus veikt primāro atkritumu šķirošanu – mācīt cilvēkus izmantot dažādus konteinerus. Tāpat eksperte aicināja pārstrādāt projektu un izveidot atsevišķu atkritumu šķirošanas līniju.

Viens no iniciatīvu grupas locekļiem Ārons Kameneckis pateicās visiem pilsētniekiem par atbalstu, atzīmējot, ka ierosinātais būvniecības projekts nav domāts mūsu pilsētai, tomēr solīja turpināt šīs tēmas apspriešanu ar Domi.

Iniciatīvu grupas loceklis Viktors Friliņš bija kategoriskāks: apsūdzēja valdību negodīgā ES līdzekļu izmantošanā un paziņoja, ka neizbeigs savu cīņu, kamēr nesaņems rakstveida dokumentu no pilsētas Domes priekšsēdētājas, tāpēc aicināja pilsētniekus līdz 13.martam aizpildīt anketas.

Sapulces beigās Domes izpilddirektors Andrejs Kursītis solīja ņemt vērā visus iztiektos ierosinājumus.



Написать комментарий