Matīsu apstiprina satiksmes ministra amatā

foto: AFI
foto: AFI

Saeimas vairākums piektdien sasauktā ārkārtas sēdē par satiksmes ministru ievēlēja līdzšinējo ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu.

Par viņa kandidatūru nobalsoja 73 deputāti, pret bija 12, bet atturējās trīs tautas kalpi.

Par Matīsu balsoja arī Reformu partijas frakcijas deputāti, lai arī ceturtdien pēcpusdienā izteica iebildumus par paredzēto Matīsa ievēlēšanas kārtību – ar opozīcijas deputātu atbalstu, jo līdz ar Nacionālās apvienības frakcijas iebildumiem koalīcijas balsu Matīsa apstiprināšanai nepietiktu.

Piektdienas rītā RP paziņoja, ka ir atbalstījusi un atbalstīs Matīsa kandidatūru, neskatoties uz nepieciešamo opozīcijas atbalstu viņa ievēlēšanai. Savukārt Nacionālā apvienība, paziņojot, ka neatbalstīs Matīsa kandidatūru, nerespektē premjera izvēli un apdraud koalīcijas stabilitāti, norādījis RP frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

"Šis lēmums un koalīcijas vienota atbalsta nodrošināšana Saeimā ir Ministru prezidenta atbildība," piebildusi RP.

Arī premjers ceturtdien atzina, ka NA, neatbalstot Matīsa kandidatūru, noteikti neatvieglo jau tā gana saspringto gaisotni koalīcijā.

Matīss dzimis 1973.gada 13.septembrī, viņš Rīgas Tehniskajā universitātē guvis bakalaura un maģistra grādu inženierzinātnēs. Pašlaik viņš ir Satiksmes ministrijas valsts sekretārs, taču iepriekš 15 gadus strādājis Ekonomikas ministrijā, bijis arī Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs.

Matīss nav nevienas partijas biedrs.

Jau ziņots, ka pagaidām vēl amatā esošais satiksmes ministrs Aivis Ronis ir sašutis un neizpratnē par Nacionālās apvienības (NA) izteikumiem un noraidošo attieksmi pret viņa potenciālo pēcteci - ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu, kurš tiek virzīts ministra amatam.

"Arī politiskajā "karā" uz "neapbruņotām" civilpersonām nav pieņemts "šaut", it īpaši, ja viņi ir brīdinājuši, ka nekādās karadarbībās neplāno piedalīties. Ir labi, ka jau vairāki NA biedri ir Anrijam atvainojušies. Ceru, ka tas ir kāds nejauks pārpratums, kurš ar premjera palīdzību tiks pārvarēts," portālam "Delfi" sacīja Ronis.

Par Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam iepriekš vienojās "Vienotības" pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri, veidojot koalīciju, uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju. Savukārt Nacionālā apvienība neatbalsta koalīcijas partneru virzītā Anrija Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam.


Написать комментарий