Pauls un Anča Satversmes tiesā zaudē lietā par 'Krājbankā' palikušo naudu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Satversmes tiesa (ST) piektdien pieņēma Raimondam Paulam un izdevniecības "Žurnāls Santa" līdzīpašniecei Santai Ančai, kā arī vēl vairākiem cilvēkiem nelabvēlīgu spriedumu sūdzībā par "Latvijas Krājbankā" ("Krājbanka") palikušo naudu.

Pieteikuma autori vērsās ST, jo uzskatīja, ka tiek pārkāptas viņu tiesības lemt un rīkoties ar savu īpašumu. Viņu ieskatā, saskaņā ar Kredītiestāžu likumu, lēmumu par sanācijas piemērošanu pieņem administrators, bet sanācijas plāns stājas spēkā pēc apstiprināšanas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) un kreditoru sapulcē. Tomēr kreditoru sapulcē sanācijas plāns nav ticis apspriests un kreditoru sapulce vispār nav sasaukta.

Sūdzības iesniedzēji ST norādīja, ka pretrunā ar Satversmē garantētajām tiesībām ir kārtība, kādā tiek atmaksāti atgūtie līdzekļi. Proti, prioritāri atgūtie līdzekļi tiek novirzīti Noguldījumu garantiju fondam, tad seko darbinieki, bet tikai pēc tam seko kreditori.

Savukārt ST uzskatīja, ka sūdzības autoru zaudējums nav tik liels, kā sabiedrības ieguvums no akceptētā "Krājbankas" maksātnespējas risinājuma.

ST piektdien atzina apstrīdēto Kredītiestāžu likuma 179.panta 1.daļu, kas noteic lēmuma par bankas sanāciju pieņemšanas procedūru, par atbilstošu Satversmes 105.pantam, kas aizsargā personas tiesības uz īpašumu. Pārējā sūdzības daļā par citu šī likuma normu atbilstību Satversmei ST piektdien izbeidza tiesvedību.

Uz sprieduma pasludināšanu piektdien bija ieradušies gan Pauls, gan Anča.

Pauls žurnālistiem sacīja, ka notikušas, viņaprāt, ir viena no valstī lielākajām zādzībām, kas ar šo spriedumu tagad atzīta par likumīgu. Savukārt Anča sacīja, ka ST spriedums liek nopietni cilvēkiem izvērtēt to, vai Latvijā vispār ir vērts dzīvot.

ST spriedums nav pārsūdzams.


Написать комментарий