Pētījums: Ja degvielas litra cena pārsniegs 1,5 latus, lielākā daļa autovadītāju samazinās patēriņu

foto: Māris Morkāns, MIX MEDIA GROUP
foto: Māris Morkāns, MIX MEDIA GROUP

Vairāk nekā puse autovadītāju jeb 56% samazinās degvielas patēriņu, ja tās cena pārsniegs 1,5 latus par litru, liecina pētījumu kompānijas "GfK" un "Nozare.lv" pētījums.

Degvielas litra cenai pārsniedzot latu, krasas izmaiņas degvielas patēriņā nebūtu novērojamas, jo šai cenas psiholoģiskajai robežai autovadītāji ir gatavi. Savukārt, ja cena pārsniegtu jau 1,5 latus litrā, tad situācija būtu cita un lielākā daļa mainītu savus autobraukšanas paradumus.

Prognozējot, kā mainītos respondentu degvielas patēriņš, pieaugot degvielas cenai, 37% respondentu norādījuši, ka, degvielas cenai pārsniedzot viena lata robežu par litru, kā jau tas pagājušajā gadā ir piedzīvots, viņi samazinās degvielas patēriņu, kamēr 38% apliecinājuši, ka turpinās to iegādāties tādos pašos apmēros kā šobrīd.

Tikmēr cilvēki daudz skeptiskāk vērtē degvielas iegādi, ja tās cena pārsniegtu pusotru latu litrā - 56% atzinuši, ka tādā gadījumā degvielas patēriņš noteikti tiks samazināts.

Ja degvielas cena pārkāps pusotra lata slieksni, tikai 11% respondentu pārliecināti, ka braukšanas paradumus šāda iemesla dēļ nemainīs un tērēs tikpat daudz degvielas kā līdz šim.

Atgādinām, ka naftas produktu un degvielas nozarē 2012.gads bija rekordu gads - pavasarī 95. un 98.markas degvielas cenas pārsniedza latu un sasniedza rekordu, kas noturējās 15 dienas. "Statoil" degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena tolaik bija 1,059 lati, bet 98.markas degvielas - 1,089 lati par litru.

Aptauja tika veikta šī gada janvārī un tajā piedalījās respondenti no 18 līdz 65 gadiem. Aptaujā Latvijā piedalījās 533 respondenti, kuri paši ikdienā vada automašīnu, Lietuvā - 621, bet Igaunijā - 545. Kopumā tika aptaujāti 1040 respondenti Latvijā, 873 respondenti Lietuvā un 643 respondenti Igaunijā.


Написать комментарий