Saeimas deputāte: Darbadevēju nodokļu atvieglojumiem jāpalīdz mazināt bezdarbu jauniešu vidū

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 28.februārī, LR Saeimas deputāti ar balss vairākumu (par 50, pret 24, atturējās 9) nodeva izskatīšanai komisijā grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kuri paredz darbadevēju iespēju nemaksāt obligāto sociālo iemaksu daļu, pieņemot darbā jauniešus vecumā no 13-25 gadiem, kuri pirmo reizi iekārtojas darbā.

Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva – viena no grozījumu ierosinātājiem – paskaidroja portālam Gorod.lv, ka minētie grozījumi likumā stimulēs darbadevējus pieņemt darbā jauniešus bez darba pieredzes, dodot viņiem iespēju uzsākt darba gaitas, kā arī palīdzēs pašvaldībām, tostarp Daugavpils pilsētas pašvaldībai ietaupīt uz nodokļu rēķina, īstenojot jauniešu laicīgas nodarbinātības programmu. 

Kā zināms, šogad Daugavpils pilsētas pašvaldība nodrošinās ar darbu vairāk nekā tūkstoti skolēnu, un, pēc Saeimas deputātes vārdiem, programmas realizācijai no pilsētas budžeta iedalītās summas gandrīz trešā daļa aiziet nodokļiem – valsts budžetā.

„Valsts un pašvaldības daudz runā par jauniešu atbalsta programmu, tomēr reāli nekas netiek darīts. Valstī nav vienota redzējuma, vienas koncepcijas. Šobrīd izskatītie grozījumi varētu palīdzēt paplašināt jauniešu sociālās garantijas, kas ir īpaši aktuāli, ņemot vērā, ka Eiroparlaments paziņojis par gatavību pieņemt garantiju paketi un iedalīt līdzekļus ieceres īstenošanai ES valstīs.

Latvijai varētu tikt iedalīti 80 miljoni latu, minētos līdzekļus vajadzēs apgūt laika posmā no 2014. līdz 2020.gadam. Pagaidām nav skaidrs, kas tiks iekļauts dokumentu paketē, Latvijā nav arī informācijas par reālo situāciju jauniešu bezdarba jomā. Varētu būt dažādi jauniešu atbalsta un darbadevēju stimulēšanas varianti. Manuprāt, šobrīd labākais variants būtu nodokļu atvieglojumi darbadevējiem. Līdz ar grozījumu pieņemšanu valsts maksātu nodokli 24,09% apmērā darbadevēja vietā, kas stimulētu uzņēmējus pieņemt darbā jauniešus”, - paziņoja M.Ivanova-Jevsejeva.


Написать комментарий