V.Golubevs: Atkritumu apsaimniekošanas tarifs tiks paaugstināts no „SpecATU” neatkarīgo iemeslu dēļ

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Uzņēmuma „SpecATU” vadītājs Valērijs Golubevs paziņoja portālam Gorod.lv, ka Daugavpils pilsētas pašvaldības lēmums atteikties no atkritumu šķirošanas līnijas būvniecības ieceres turpmākas apspriešanas tiks ņemts vērā un uzņēmēji izvēlēsies citu pašvaldību, kurā tiks uzcelta līnija.

V.Golubevs paskaidroja, ka, ja pilsētnieki ir kategoriski pret būvniecības ieceri, nav jēgas pārliecināt viņus par pretējo, tāpat nav citu variantu, kur pilsētas teritorijā varētu uzcelt šķirošanas līniju: vieta Dunduru ielā, kur jau 10 gadus darbojas vienkārša šķirošanas līnija, atbilda visiem projekta parametriem, citi varianti neatbilstu visiem normatīvajiem aktiem.   

Saprotams, ka jo tuvāk šķirošanas līnija atrodas atkritumu ražošanas vietai, jo lētāk maksā to apsaimniekošana, tāpēc pašvaldībā neizslēdz iespēju, ka nākotnē tarifs tiks paaugstināts.

V.Golubevs paskaidroja, ka atkritumu apsaimniekošanas tarifu veido trīs sastāvdaļas: maksa par atkritumu savākšanu, transportēšanu, pārkraušanu un glabāšanu, ar ko nodarbojas „SpecATU”; Sabiedrisko pakalpojumu regulatora noteiktais tarifs par atkritumu apglabāšanu poligonā; dabas resursu nodoklis. 2008.gadā Regulatora apstiprināto tarifu uzņēmums neplāno paaugstināt, bet valstī pieņemto dabas resursu likmi tas nevar ietekmēt. Tas nozīmē, ka atkritumu apsaimniekošanas tarifs tiks paaugstināts no uzņēmuma neatkarīgo iemeslu dēļ.

Lai noturētu tarifu pašreizējā līmenī, iedzīvotājiem jāiemācās šķirot atkritumus, tādējādi samazinot ar to saistītos uzņēmuma izdevumus. Tomēr, pēc V.Golubeva vārdiem, sabiedrības informēšana par šķirošanas nepieciešamību neietilpst uzņēmuma funkcijās.

Jāatzīmē, ka portāla Gorod.lv veiktās aptaujas dati liecina, ka tikai 7% respondentu pastāvīgi šķiro atkritumus, 21% cenšas dažāda veida atkritumus izmest nepieciešamajos konteineros, bet 72% nešķiro atkritumus.
 


Написать комментарий