Barča: aicinām bērnunamu problēmu risināt politiskā līmenī

foto: puaro.lv
foto: puaro.lv

Ierēdņu darba rezultāti, strādājot pie bērnunamiem alternatīvu bērnu aprūpes formu ieviešanas, nav nesuši iecerēto rezultātu, tādēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija aicina problēmas risināt atbildīgo ministriju politiskās vadības līmenī, informē  Saeimas kanceleja.

Deputāti trešdien, 6.martā, uz komisijas sēdi aicinājuši labklājības ministri Ilzi Viņķeli un finanšu ministru Andri Vilku, lai runātu par bērnu alternatīvās aprūpes attīstības perspektīvām.

„Lai iezīmētu pavērsiena punktu valsts attieksmē pret bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības, jau pērnā gada oktobrī Saeimā rīkojām alternatīvai bērnu aprūpei veltītu konferenci, kurā gūtos secinājumus nodevām ministrijām turpmākam darbam. Pēc vairākiem mēnešiem ar nožēlu jāsecina, ka vezums no vietas nav izkustējies. Ierēdņi nespēj piedāvāt ceļa karti būtiskām izmaiņām, kas ļautu jau tuvākajā laikā radikāli mainīt sistēmu, lai vairumam valsts aprūpē esošo bērnu nodrošinātu iespēju uzaugt ģimeniskā vidē,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komisijas priekšsēdētāja norāda, ka viena bērna aprūpei institūcijās valsts tērē līdz pat piecsimt latiem, kamēr atbalsts audžuģimenēm un aizbildņiem nesasniedz pat simts. „Valsts uz papīra deklarē, ka iestājas par bērnu tiesībām uzaugt ģimeniskā vidē, bet reālā dzīve liecina par ko citu. Ir jābūt politiskam uzstādījumam mainīt finansēšanas sistēmu, lai cilvēki, kas uzņemas rūpes par citu bērniem, netiktu pakļauti nabadzības riskam,” uzsver A.Barča.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas 6.marta sēdē aicināti piedalīties par labklājības un finanšu nozari atbildīgie ministri, tiesībsargs, kā arī virkne nevalstisko organizāciju pārstāvju. Komisijas sēde notiks plkst.10.00 Saeimas Sarkanajā zālē.
 


Написать комментарий