Polijas valdība izmaksās kompensācijas ebrejiem par kara laikā konfiscēto īpašumu

foto:15min.lt
foto:15min.lt

Pagājušajā nedēļā notika trīs oficiālās tikšanās ar Polijas un Izraēlas valsts pārstāvjiem, kur apsprieda jautājumu par kompensāciju izmaksāšanu ebrejiem, kuri Holokausta laikā zaudēja savu īpašumu, ziņo portāls www.jewish.ru.

Polija grib runāt par kompensāciju izmaksāšanu. Šeit iet runa par valsts iniciatīvu projektu Heart, to uztur Ebreju aģentūra un Labklājības ministrija.

Šī projekta ģenerāldirektors Bobijs Brauns intervijā ar portālu Ynet apgalvoja, ka līdz šim brīdim kompensācijas varēja saņemt individuāli, iesniedzot prasību tiesā. Prasības varēja iesniegt Holokausta laikā cietušo ebreju radinieki, kuriem Otrā pasaules kara laikā konfiscēja īpašumu. Pašlaik Polijas valdība grib izveidot mehānismu, kur centralizēti varēs saņemt kompensācijas. Tas tiešām ir progress, ja izdosies centralizēti izmaksāt kompensācijas.

Projekta pārstāvji lokalizēja ap 2 miljoniem un 200 tūkstošiem īpašuma vienību Eiropā, ko kara laikā konfiscēja nacisti.
„Tā ir pile jūrā, jo pašlaik mēs nevaram noteikt reālu vērtību, ko no ebrejiem konfiscēja Otrā pasaules kara laikā. Ir skaidrs, ka pilnībā patiesība nekad neuzvarēs. Mēs gribam izveidot mehānismu, kurš ļaus saņemt kaut mazākās kompensācijas bojā gājušo radiniekiem, vai jau mirušo radiniekiem vai pašiem cietušajiem,” teica Brauns.

No Heart projekta atvēršanās momenta jau ir saņemti 177 tūkstoši iesniegumi no cietušo radiniekiem, kuri kara laikā zaudēja savu īpašumu. No tiem 40 tūkstoši zaudējuši īpašumu Polijas teritorijā. Katru nedēļu projekta darbinieki saņem 600-800 iesniegumu.

Projekta mājas lapā var atrast speciālās veidlapas prasības aizpildīšanai. Kritēriji iesniegumu aizpildīšanai: īpašums, kurš atradās Vācijas teritorijā un tās okupētajās teritorijās, īpašums piederēja ebrejiem un bija konfiscēts saskaņā ar Vācijas nacistiskiem rasu likumiem, īpašums bija atņemts, nozagts, aplaupīts vai pārdots pret īpašnieka gribu, kopš kara beigām nebija saņemta kompensācija par šī īpašuma konfiscēšanu.


Написать комментарий