EK liek maksāt “Microsoft” 561 miljonu eiro sodu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Eiropas Komisija (EK) sodījusi ASV tehnoloģiju uzņēmumu "Microsoft" par to, ka uzņēmums nav pildījis iepriekš noslēgto vienošanos un nav piedāvājis Eiropas Savienības (ES) patērētājiem iespēju izvēlēties citus interneta pārlūkus "Internet Explorer" vietā, informē britu raidsabiedrība BBC.

EK piemērotais sods ir 561 miljonu eiro liels (394,3 miljoni latu).


2010.gada martā ASV kompānija noslēgtās vienošanās ietvaros apsolīja, ka interneta pārlūka izvēles iespējas būs plašākas kā tikai viens interneta pārlūks, taču "Microsoft" 2011.gada februārī šo iespēju atkal slēdza, vēlāk atsaucoties, ka tā esot tehniska rakstura kļūda.

ES Konkurences komisārs Hoakins Almunija paziņojis, ka šis ir nepieredzēts pārkāpums, un ar šo sodu plānots brīdināt citas kompānijas par līguma saistību nepildīšanu.

Teorētiski maksimāli lielākais pieļaujamais sods būtu bijis 10 % apmērā no uzņēmuma pērna gada peļņas, kas "Microsoft" gadījumā būtu 7,4 miljardi dolāru (3,99 miljardu latu).

Lietas aizsākums meklējams jau 2007.gada laikā, kad norvēģu operētājsistēmas "Opera" veidotāji, sūdzējās Komisijā par "Microsoft" negodīgas konkurences veicināšanu savā produkcijā piedāvājot tikai vienu interneta pārlūku.

"Delfi" jau ziņojis, ka pērn vasarā Eiropas apelācijas tiesa paturēja spēkā  "Microsoft" uzlikto soda naudu, izbeidzot 14 gadus ilgo kompānijas cīņu ar Eiropas konkurences regulatoriem, vēsta aģentūra AP.

Eiropas Savienība (ES) pārbaude par "Microsoft" darbību tika uzsākta 1998. gadā, pēc tam, kad "Microsoft" atteicās sniegt noteiktu tehnisku informāciju kompānijai "Sun Microsystems". Informācija bija nepieciešama, lai "Sun Microsystem" serveri varētu tikt izmantoti, strādājot ar "Microsoft Windows" operētājsistēmu.

ES šajā rīcībā saskatīja "Microsoft" vēlmi izmantot savu gandrīz monopola stāvokli ar "Windows" operētājsistēmu, lai kontrolētu arī citas tirgus nišas, tai skaitā serveru programmatūras, interneta pārlūkprogrammas un tiešsaistes mediju programmatūru.

Eiropas Komisija (EK) atzina "Microsoft" par vainīgu konkurences noteikumu pārkāpumos jau 2004. gadā un piesprieda kompānijai 497 miljonu eiro (348 miljoni latu) lielu naudassodu. Tā arī noteica, ka kompānijai jādalās ar konkurentiem tehniskajā informācijā un jālaiž tirgū "Windows" versija bez mediju atskaņotāja "Media Player".


Написать комментарий