Zemnieks: Zemes darījumi Latvijā atgādina aisbergu

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Darījumi ar lauksaimniecības zemi Latvijā bieži vien atgādina aisbergu, kura neredzamās daļas īpašnieks ir ārvalstu pilsonis, savukārt virsotnē - Latvijas zemnieks, komentējot Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) teikto saistībā ar plānotajiem ierobežojumiem zemes tirgū, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina zemnieku saimniecības "Lojas" īpašnieks Mareks Bērziņš.

"Labāk vēlu nekā nekad. Ierobežojumi zemes tirdzniecībai ārzemniekiem bija nepieciešami jau sen. Būtībā tas jau ir nedaudz nokavēts, tomēr vēl realizējams process. Ļoti grūti izsekot, kurš īsti ir zemes īpašnieks Latvijā. Pērkot zemi, ļoti bieži Latvijas pilsonis ir tikai aisberga redzamā virsotne, bet zemes patiesais īpašnieks ir ārvalstnieks," sacīja Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka ja Valsts ieņēmumu dienests gribētu uzzināt, kas zemes darījumos ir patiesā labuma guvējs, "atklātos ļoti interesantas lietas".

"Zemkopības ministrijai nav precīzu datu, cik īsti ir ārvalstu zemes īpašnieku Latvijā, tomēr, pēc zemnieku sacītā, tie varētu būt līdz 30% īpašumu. Zemes iepērk zviedri, vācieši, dāņi un krievi. Somi gan ne, jo viņu interese ir Igaunija. Ārvalstnieku īpašumi koncentrējas galvenokārt Zemgalē un Kurzemē, piemēram, pie mums Mazsalacas novadā ir tikai viens ārvalstnieks - dānis, kurš patiešām kārtīgi apsaimnieko savu liellopu ganāmpulku. Esmu patiešām priecīgs, ka valsts beidzot kaut ko darīs, lai iekustinātu šīs problēmas risināšanu," sacīja zemnieks.

Kā ziņoja portāls Mixnews, jau tuvākajā laikā valdībā tiek plānots skatīt priekšlikumus, kas paredz ierobežot lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārdošanu ārvalstniekiem.


Написать комментарий