Austrālijā pudeļkoka pārstādīšanai tērēs 100 000 dolāru

foto: panoramio.com
foto: panoramio.com

Austrālijas pilsēta Adelaide maksās 100 tūkstošus dolāru (5382 latus) par Viktorijas laukumā augoša pudeļkoka pārcelšanu uz parku pilsētas dienvidos, ziņo ārvalstu prese, atsaucoties uz "Adelaidenow". Astoņdesmitgadīgais, 14 metrus augstais koks mainīs savu atrašanās vietu jau otro reizi pēdējo sešu gadu laikā.

Pilsētas padome akceptēja pārcelšanu, jo pudeļkoks ir diezgan liels (tā apkārtmērs ir divi metri), tādēļ tas ir jāsaglabā. Šādi pilsētas padome reaģēja uz kritiskām piebildēm par lēmumu nocirst pilsētā divdesmit septiņus kokus, nomainot tos ar 48 Ķīnas gobām.

2007.gadā veco pārstādīja, jo laukumā tika veikts remonts, turklāt tā pārcelšanai tika izmantots 140 t celtnis. Tiesa, toreiz koks tika pārcels tikai par piecpadsmit metriem. Tā sešus metrus garās saknes tika pārstrādītas astoņus metrus lielā bedrē, bet kokam līdzās tika izveidota apūdeņošanas sistēma.

Pašvaldības pārstāvji uzsver, ka pārcelšanas izmaksas ir sarežģīts un neviennozīmīgs jautājums. Savukārt pasākuma kritiķi norāda, ka koks atrodas īstajā vietā un tas nebūtu jāpārceļ uz nomali.


Написать комментарий