Donoru diena Ludzā

foto: vienotiba.lv
foto: vienotiba.lv

Šā gada 20. martā Ludzas Tautas namā plkst. 9:00 – 12:00 notiks Donoru Diena, informē Ludzas pašvaldības portāls. 

Pirmajā asins ziedošanas reizē Tev tiks izsniegta donora apliecība, kurā tiks reģistrēta katra asins došana. Saglabā to un ņem līdzi katru reizi, kad dodies ziedot asinis. Donoru apliecība var kalpot arī kā ieejas biļete pasākumos, kas paredzēti donoriem.

Kāpēc tas ir jādara?

Ziedojot asinis, Tavā organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma, atjaunojot asins sastāvu. Tātad, veselam cilvēkam asins zaudējums nav kaitīgs. Tieši otrādi, donori mazāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām! Iesaistoties asinsdonoru kustībā, Tev ir iespēja palīdzēt nelaimē nonākušajiem, kam nepieciešamas asinis.

Gandarījums: Asins nodošana raisa pozitīvas izjūtas. Tu esi palīdzējis kādam grūtā, varbūt pat izšķirošā brīdī.

Veselības pārbaude: Pirms asins ziedošanas donoram nosaka asins grupu un Rh piederību (pirmreizējiem donoriem), kā arī hemoglobīna līmeni. Izmeklēšana tiek veikta bez maksas un Tu vari saņemt analīžu rezultātus, par to pirms asins ziedošanas paziņojot donoru reģistratoram. Ziņas par pārbaužu rezultātiem Tu vari saņemt personīgi, ne ātrāk kā 5 darba dienas pēc asins ziedošanas, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu.

Katrs asins un asins komponentu donors saņem:

Brokastis:

Pirms asins ziedošanas obligāti ir nepieciešams ieturēt vieglu maltīti un lietot daudz šķidrumu! Tāpēc pirms ziedošanas Tevi pacienās ar brokastīm. Neaizmirsti lietot daudz šķidruma arī pēc asins ziedošanas!

Kompensāciju pusdienām:

Lai pēc asins ziedošanas procedūras varētu iestiprināties un atgūt spēkus, Tu saņemsi naudas kompensāciju pusdienām – Ls 3.

Brīvdienas:

Tev pienākas brīva diena saskaņā ar LR Darba likuma 74.pantā noteikto atlīdzību (ja darbiniekam ir noteikta laika alga – izmaksā noteikto darba samaksu, ja akorda alga – izmaksā vidējo izpeļņu), ja, “iepriekš par to paziņojot darba devējam, ārstniecības iestādē nodod asinis”. “Darbiniekam, kurš ārstniecības iestādē nodod asinis, pēc katras šādas dienas piešķir atpūtas dienu, izmaksājot 74. panta trešajā daļā noteikto atlīdzību. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā.”

Kā tas notiek?

Asins ziedošanas procedūra ilgst aptuveni 6-10 min. Retos gadījumos asins nodošanas laikā donors īslaicīgi var just vājumu, karstumu, var zaudēt samaņu. Tev vienmēr blakus būs kvalificēti speciālisti, kas parūpēsies, lai Tu justos labi.

Atceries – Tev ir iespēja jebkurā brīdī atteikties vai pārtraukt asins ziedošanu, kā arī saņemt atbildes uz visiem jautājumiem, kas saistīti ar asins ziedošanu!

Vari būt drošs, ka asins nodošanas laikā nevari inficēties ar HIV, vīrusu hepatītiem, sifilisu un citām transmisīvām slimībām, jo tiek izmantoti vienreiz lietojami materiāli: plastiskie maisi asins sagatavošanai, sistēmas, vienreizējās lietošanas adatas, laboratorijas instrumenti asins grupas un hemoglobīna noteikšanai, donoru elkoņu locītavu ādas apstrādei un apsaitēšanai.

Procedūras laikā noņem asins standartdevu – 450 ml un 40-45 ml asins paraugiem laboratoriskai izmeklēšanai.

Tu vari būt donors, ja:

- esi 18 – 65 gadus jauns;
- sver ne mazāk par 50 kg;
- dienā pirms asins nodošanas neesi lietojis alkoholu;
- esi paēdis, izgulējies, atpūties, jūties labi;
- esi vesels un pēdējā laikā neesi slimojis;
- pirms tam esi lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma;
- neesi nodevis asinis vismaz 9 nedēļas.

Ziedojot asinis, nepieciešama Tava pase vai autovadītāja apliecība!

Dienā pirms asins vai komponentu nodošanas Tev jāievēro ēšanas ierobežojumi, lai Tava plazma nebūtu hiloza (trekna). Procedūras dienā obligātas vieglas brokastis.

Dienu pirms asins ziedošanas ieteicams ēst un dzert:

Visas saknes, augļus, biezpienu, liesu sieru, biezputras, maizi, liesu gaļu un zivis, medu, sulas, kompotus, ķīseļus, tēju, kafiju, minerālūdeni.

Nav ieteicams ēst un dzert:

Ceptu, piparotu, treknu (vistas, siļķes, lasi, desas, cīsiņus, sieru, speķi), olas, sēnes, kūkas, čipsus, saldējumu, riekstus, šokolādi, kakao, buljonu, jebkuru alkoholu (arī alu), medikamentus, tai skaitā aspirīnu.


Написать комментарий