Pirmie “dakteri Klauni” Bērnu slimnīcā sāks strādāt jau jūnijā

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Pirmoreiz Latvijā apmācību uzsākuši 18 potenciālie "dakteri Klauni". Apmācības process ilgs līdz maijam, bet jau jūnijā viņi dosies pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazajiem pacientiem, informē biedrība "Dr. Klauns".

Aizvadītā gada nogalē tika izsludināta pieteikšanās Dr.Klaunu apmācībām, uz kurām pieteicās 90 kandidāti. Pēc atlases trešās kārtas tika atlasīti 18 potenciālie dakteri klauni. Trīs mēnešus ilgajā apmācību programmā viņiem ir jāapgūst ievads bērnu psiholoģijā, aktiermeistarības pamati, plastika, pantomīma, darbs ar balsi, psiholoģiskie treniņi un speciālā apmācība medicīnas jomā Bērnu slimnīcas speciālistu vadībā. Apmācību beigu periodā notiks prakse zinošu klaunu terapijas profesionāļu vadībā.

"Visur pasaulē, kur dakteri klauni parādās slimnīcās, vajadzība pēc viņiem mediķu ikdienas darbā tikai nemitīgi pieaug. Ceram, ka arī Latvijā dakteri klauni būs labi palīgi gan mediķiem, gan mazajiem pacientiem un viņu vecākiem," stāsta biedrības Dr.Klauns dibinātāja un vadītāja Marianna Milovska.

"Pati ideja – klaunu terapija bērnu atveseļošanās procesā – ir lieliska. Priecē, ka beidzot tā tiks īstenota arī Latvijā. Tā sajūta, ko dod dakteris-klauns ir dziedinoša – prieks, smaidi, uzticība ir labākais, ko viens cilvēks var iedot otram," stāsta atlases un apmācību pasniedzējs, improvizācijas teātra režisors un aktieris Varis Klausītājs.

"Atlases pēdējā kārtā mēs ieraudzījām absolūti motivētus cilvēkus, kuri skaidri zina – kur viņi ir nonākuši un ko vēlas. Viņi ir ļoti talantīgi, ar bagātu iekšējo pasauli, aktīvi, dzīvespriecīgi, prot dalīties priekā un mīlestībā," par atlases procesu stāsta projekta Dr.Klauns aktiermeistarības pedagogi Tatjana Čerkovska un Andrejs Garkavi.

Klaunu terapiju, kas kļūst aizvien izplatītāka visā pasaulē, pirmo reizi sāka praktizēt 1986.gadā ASV, šobrīd pasaulē darbojas vairāk kā 30 dakteru klaunu organizācijas. Dakteru klaunu projektu īsteno biedrība Dr.Klauns sadarbībā ar Bērnu slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" un P. Avena labdarības fonda "Paaudze" atbalstu.

Dakteris Klauns ir īpaši sagatavots profesionālis. Viņa darba arsenālā ir gan aktierdarba iemaņas, spēja kontaktēties ar bērniem, prasme smīdināt un rādīt trikus, gan īpaša psiholoģiskā sagatavotība, gan zināšanas par ārstniecības procesu, medicīniskām procedūrām, kā arī spēja improvizēt un elastīgi reaģēt netipiskās situācijās.

Dakteru klaunu terapiju pielieto bērniem, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un tie pārdzīvo psiholoģisku diskomfortu, kas nereti saglabājas pat pēc ārstēšanas beigām. Spēle, komunikācija, smiekli atgriež bērnu viņa ierastajā pasaulē pat slimnīcas apstākļos. Darbības mērķis ir palīdzēt bērniem aizmirst bailes, sāpes, dažādas negatīvas emocijas, kas nereti ir ārstniecības procesa psiholoģiskās sastāvdaļas.


Написать комментарий