Reorganizēs Rēzeknes pilsētas domes Sociālās aprūpes pārvaldi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ar šā gada 1. maiju Rēzeknes pilsētas domes Sociālās aprūpes pārvaldes nosaukums būs „Rēzeknes pilsētas domes pārvalde „Sociālais dienests””. Šāds lēmums tika pieņemts Rēzeknes pilsētas domes sēdē 8. maijā.

Rēzeknes pilsētas domes Sociālās aprūpes pārvaldes vadītājs Gunārs Arbidāns pastāstīja, ka lēmums mainīt Sociālās aprūpes pārvaldes nosaukumu pieņemts, ņemot vērā to, ka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir noteikts, ka, lai nodrošinātu sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu un pakalpojumu administrēšanu, jāizveido pašvaldības iestāde – sociālais dienests. Arī Labklājības ministrija un Sociālo un darba lietu komisija ir norādījusi mainīt nosaukumu. Līdz ar to ar 2013. gada 1. maiju sociālos pakalpojumus Rēzeknē nodrošinās Rēzeknes pilsētas domes pārvalde „Sociālais dienests”.

Kopš pēdējiem Sociālās aprūpes pārvaldes nolikuma grozījumiem (27.12.2010.) Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir veikti vairāki grozījumi, kā arī stājušies spēkā jauni un grozīti Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka papildus funkcijas sociālajā sfērā. Līdz ar to ir pieaudzis sociālo pakalpojumu saņēmēju skaits un nepieciešami papildus cilvēku resursi šo funkciju veikšanai. Piemēram, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 99 „Noteikumi par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju”, Sociālās aprūpes pārvaldē uz pusslodzi tiks piesaistīts darba aizsardzības speciālists, kas ieguvis augstāko izglītību darba aizsardzībā. Jāpiebilst, ka visas izmaiņas amatu sarakstā ir veiktas esošo cilvēkresursu un apstiprinātā budžeta ietvaros, vienlaicīgi samazinot administratīvā personāla īpatsvaru un atalgojumu.

Tuvākajos gados Labklājības ministrija ir iecerējusi vispār likvidēt bērnunamus, bet to vietā ieviest daudzfunkcionālus centrus, kas primāri kļūtu par audžuģimeņu konsultāciju vietu, bet vecāku pamestie vai bez gādības palikušie bērni šajos centros dzīvotu tikai tādos gadījumos, ja citi risinājumi neatrastos. Ņemot vērā šo ieceri, ar 1. maiju Rēzeknē darbu sāks Bērnu sociālo pakalpojumu centrs, kas pārņems Bērnu patversmes un Dienas centra „Īpašais bērns” kompetences, funkcijas, pienākumus un tiesības, jo Bērnu patversme un Dienas centrs „Īpašais bērns” tiks likvidēts. Amata vienības „Bērnu patversmes vadītājs” un „Dienas aprūpes centra „Īpašais bērns” vadītājs” tiks likvidētas, bet pārējās amata vienības – iekļautas Bērnu sociālo pakalpojumu centra amatu sarakstā. Šīs izmaiņas ir nepieciešamas arī tāpēc, lai nodrošinātu ekonomisku un efektīvu sociālo pakalpojumu sniedzēju darbību ēkā Viļānu ielā 10, kur pašlaik darbojas divas struktūrvienības. Abām šīm struktūrvienībām esošo pakalpojumu uzturēšanai, administrēšanai un pilnveidošanai, visas ēkas Viļānu ielā 10 saimnieciski efektīvas darbības uzturēšanai un infrastruktūras attīstības nodrošināšanai un veiksmīgai ESF projekta par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pilnveidošanu ieviešanai pamatdarbībā, nepieciešams viens spēcīgs līderis – vadītājs.

Šogad vairāk nekā 1800 valsts sociālās aprūpes centros strādājošajiem – aprūpētājiem, sociālajiem aprūpētājiem, medicīnas māsām, interešu pulciņu audzinātājiem – palielināsies mēnešalga. Sociālās aprūpes pārvaldes speciālistiem, kuri saņem minimālo atalgojumu (200-220 latus), par 5% (apmēram 10-12 lati pēc nodokļu nomaksas) tiks paaugstināts atalgojums.


Написать комментарий