Ikgadējā Austrumlatvijas reģiona graudu un rapšu audzētāju konference pulcē vairāk nekā 200 dalībnieku

foto: rezeknesnovads.lv
foto: rezeknesnovads.lv

7.martā Rēzeknes novada pašvaldībā norisinājās ikgadējā Austrumlatvijas reģiona graudu un rapšu audzētāju konference, kā laikā zemniekiem un visiem interesentiem bija iespēja uzzināt aktuālāko informāciju un attīstības iespējas graudkopības nozarē. Par to informē Rēzeknes novada portāls. 

Konferences rīkotāji SIA „Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs”, AS „Rēzeknes Dzirnavnieks” un Rēzeknes novada pašvaldība pēc konferences var būt gandarīti, jo dalībnieku skaits gadu no gada palielinās, šogad jau pārsniedzot divus simtus. „Prieks, ka dalībnieku rindās var redzēt arvien vairāk jauno zemnieku, kā arī Rēzeknes Augstskolas topošos vides inženierus,” pastāstīja SIA „Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs” vadītāja Veneranda Stramkale.

Uzrunājot klātesošos, Rēzeknes novada domes priekšsēdētāja vietniece Elvīra Pizāne uzsvēra, ka graudaudzētāju, dzirnavnieku un zinātnieku sadarbība ir liels ieguvums visam novadam, tāpēc ir svarīgi dot iespēju viņiem tikties un izrunāt aktuālāko informāciju, kā arī turpmākās sadarbības iespējas.

Konferences dalībnieki varēja uzzināt gan par šajā gadā plānotajiem graudu un rapšu iepirkumiem, gan par pieprasītākajām šķirnēm un ieteicamākajiem mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļiem. AS „Rēzeknes Dzirnavnieks” vadītājs Arvīds Zelčs atklāja, ka uzņēmumā pieņemto graudu apjoms kopš 2010.gada nepārtraukti pieaudzis, pērn sasniedzot 108 tūkstošus tonnu. „Nav pamata domāt, ka šogad graudu iepirkums varētu samazināties. Tā kā mums ir svarīga pieņemto graudu kvalitāte, augstu vērtējam ne vien uzņēmumam izveidoto sadarbību ar „Latgales lauksaimniecības zinātnes centru”, bet arī graudkopju interesi piedalīties semināros un uzlabot ražotās produkcijas kvalitāti, jo labi zināms, ka augstāka kvalitāte nozīmē arī labāku samaksu,” tā A. Zelčs.

Šogad pirmo reizi konferencē piedalījās arī banku pārstāvji, lai informētu lauksaimniekus par kreditēšanas iespējām. „Jāatzīst, ka šī prezentācija izraisīja lielu klātesošo interesi, jo graudaudzētāji apzinās, ka bez bankas aizdevuma attīstīt savu saimniecību ir sarežģīti,” pastāstīja V. Stramkale. 

Konferencei noslēdzoties, V. Stramkale dalībniekiem novēlēja: „Veiksmi darbā un lai Dievs dod siltu un ražīgu vasaru!” Pavisam drīz graudkopji atkal dosies druvās, taču jau tagad saimnieku kalendāros atzīmēta nākamā tikšanās reize 11.jūlijā, ikgadējā Lauku dienā „Latgales lauksaimniecības zinātnes centra” izmēģinājumu laukos.


Написать комментарий