Rumānija skeptiska par eiro ieviešanu jau 2015.gadā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Rumānijas prezidents Trajans Besesku otrdien parlamenta sēdē uzsvēris, ka Rumānijas mērķa īstenošanās pievienoties eiro zonai 2015.gadā esot maz ticama, taču noteiktais uzdevums paliekot ārkārtīgi būtisks un nākamajos trijos vai četros gados arī Rumānija spēšot pievienoties vienotajai ES valūtai, informē portāls Eubuisness.com.

„Lai gan Rumānija ir uz pareizā ceļa, lai pievienoties eiro zonai, valstij aizvien nepieciešams veikt vairākas reformas, kuras esam apsolījuši, īpaši privatizācijas jomā”, uzsvēris Besesku.


Kopš Rumānija 2007.gadā pievienojās ES tā sekmīgi spējusi budžeta deficītu samazināt zem 3%, kas ir viens no Māstrihtas kritērijiem, taču nav spējusi izpildīt Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un ES rekomendācijas paaugstināt valsts pārvaldes darbinieku kvalifikāciju līmeni, kā arī privatizācijai nav atvērtas zaudējumus nesošas valsts īpašumā esošās kompānijas.

Besesku arī parlamentā stāstīja, ka tās valstis, kas pievienojās eiro zonai pirms pāris gadiem - Kipra, Malta, Slovākija - , un tobrīd spēja izpildīt visus Māstrihtas kritērijus, pēc pievienošanās nonākušas recesijā, jo nav spējušas izturēt ekonomisko konkurenci.

„Ja mēs nepadarīsim Rumānijas ekonomiku efektīvāku, tad pievienošanās eiro zonai beigsies ar neveiksmi”, brīdināja prezidents.

Pērnā gada novembrī arī Rumānijas premjerministrs Viktors Ponta, kurš atrodas politiskajā opozīcijā prezidentam Besesku, minēja, ka Rumānijas nospraustais gala termiņš 2015.gads nemaz nav akmenī iecirsts, tādejādi norādot uz iespējamo Rumānijas pievienošanos pēc 2015.gada.

Arī Polija šobrīd pret eiro ieviešanu izturas piesardzīgi un šogad pieņēmusi lēmumu, ka par kādiem konkrētākiem eiro ieviešanas datumiem valsts lemšot tikai pēc 2015.gada.


Написать комментарий