PVD gaļas kontroles ekspertus faktiski algo kautuves

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas kautuvju īpašniekiem jāsamaksā Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) par katru veterinārā eksperta nostrādāto stundu, kontrolējot kaujamos lopus un pārstrādei paredzēto gaļu, taču viņi spiesti samaksāt arī darba devēja nodokli par PVD darbiniekiem, uzkrājumus atvaļinājumiem, apmācībām un citus

Tomēr darba līgumi kautuvē strādājošajiem ekspertiem ir noslēgti ar PVD. Apzinot kontrolējošos dienestus, DB neizdevās atrast kaut vai vienu, kas strādātu pēc līdzīgiem principiem. 


Maksājumi notiek atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par PVD veikto valsts uzraudzības un kontroles darbību un sniegtajiem maksas pakalpojumiem. Līdz 2004.gadam eksperti bija kautuvju darbinieki. Lai it kā izslēgtu interešu konfliktu un likvidētu paškontroli uzņēmumos, 2004.gadā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas paredzēja, ka uzņēmumi pērk pakalpojumu no PVD.

Pēc būtības nekas nemainījās, tikai ekspertiem darba līgumi bija formāli jāslēdz ar PVD. Noteikumi ir vairākas reizes grozīti, tomēr joprojām spēkā ir punkts, kas paredz, ka die
nests ar pakalpojuma ņēmēju var vienoties par finanšu līdzekļu iemaksu dienesta kontā pirms valsts uzraudzības un kontroles darbību veikšanas un pakalpojumu sniegšanas, un attiecīga rēķina saņemšanas.

DB rīcībā esošās dokumentu kopijas liecina, ka eksperta darba stundu uzskaite un tai atbilstošās maksas aprēķināšana nozīmē, ka faktiski iemaksas veido PVD darbinieku – ekspertu darba samaksas fondu. «Kāda runa var būt par objektīvu ekspertīzi?» DB atzina kāda PVD eksperte. Pēc viņas teiktā, šie noteikumi kalpo kā naudas izspiešanas mehānisms no uzņēmējiem, jo PVD nosaka, cik ekspertu katrā kautuvē nepieciešami. Šo apgalvojumu pamato DB rīcībā esoša dokumentu kopija, kurā kādas kautuves īpašnieks lūdz PVD samazināt ekspertu skaitu, jo viņu darba apmaksa prasa pārāk lielus līdzekļus.


Написать комментарий