Notiek kontrolreidi Latvijas koģenerācijas stacijās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ekonomikas ministrijas izveidotā kontrolieru grupa klātienē sākusi apmeklēt katru atjaunojamo energoresursu un gāzes koģenerācijas staciju.

Tas ir viens no Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajiem priekšlikumiem elektrības obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pieauguma ierobežošanai nākotnē, Saeimas Pieprasījumu komisijas deputātus informēja EM Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands.

«Pārbaudīsim, vai objekti atbilst būvniecības regulējuma normām, cik efektīvi tiek izmantots stacijās saražotais siltums, kādas izejvielas tiek lietotas – vai tiešām tās, ko komersants ir norādījis, saņemot elektrības obligātā iepirkuma tiesības. Tāpat arī, ja šo staciju īpašnieki deviņu mēnešu laikā pēc brīdinājuma saņemšanas nenokārtos savus nodokļu parādus, tad obligātā iepirkuma tiesības viņiem var atņemt. Ir jāsaprot, ka obligātais iepirkums ir valsts atbalsts, līdz ar to šī atbalsta saņēmējiem ir jābūt parauguzņēmumiem jebkurā ziņā,» skaidro D. Merirands.

Pašlaik 72 komersantiem no 255, kas elektrību pārdod obligātā iepirkumā, ir nodokļu parādi, kas pārsniedz 100 latus. Kopējais nodokļu parādu apjoms ir 725 tūkst. Ls, no kuriem lielākais viena uzņēmuma parāds – 92 tūkst. Ls, izriet no EM sniegtās informācijas. DB jau rakstīja, ka no šā gada 1. aprīļa paredzētais 54% OIK pieaugums no 1,23 līdz 1,89 sant./kWh ir satraucis daudzus Latvijas ražotājus un bijis iemesls tam, ka EM līdz 1. aprīlim ir jāizstrādā pasākumu komplekss, kā OIK ietekmi uz elektrības maksājumiem mazināt.


Написать комментарий