Zviedrija karaliene mudina palīdzēt dzīves pabērniem

foto: epochtimes.ru
foto: epochtimes.ru

Vakar Latvijā kā starptautiskās organizācijas Mentor Foundation goda locekle viesojās Zviedrijas karaliene Silvija. Viens no organizācijas galvenajiem mērķiem ir cīņa ar narkotiku lietošanu.

Karaliene Silvija izteica cerību, ka Latvijā būs arvien vairāk pieaugušo, kas atsauksies aicinājumam un kļūs par bērnu un jauniešu draugiem – mentoriem.

Karaliene, uzstājoties seminārā, norādīja, ka mentoru kustība, kopš tās izveides, gājusi plašumā, aptverot daudzas valstis, tai skaitā – Latviju. Karaliene Silvija izteica cerību, tai būs daudz atbalstītāju. Daudzus varbūt mulsinot šis vārds «mentors», taču patiesībā tas nozīmējot vienu – draugs. Viņa atcerējās, ka reiz jautājusi kādam zēnam, kāpēc viņš vēlas mentoru, un viņš atbildējis, ka tas ir forši, ja ir šāds cilvēks, ar kuru var izrunāt tādas lietas, ko nav iespējams pārspriest ar saviem vecākiem vai citiem pieaugušajiem. Bet ar mentoru to var – viņš ir uzticams cilvēks, kas nelietīgi neizmantos uzticēšanos. Viņa atzina, ka pieaugušajam tas ir izaicinājums, grūts un tomēr skaists. «Tu vari ne tikai iet ar viņu uz futbolu, teātri, pastaigāties, bet aprunāties no sirds,» teica augstā karaliskā persona, piebilstot, ka tas ir viens no labākajiem veidiem, kā palīdzēt jauniešiem veidot pozitīvu saskarsmi un atturēt no narkotiku lietošanas. Viņa savu runu pabeidza ar vārdiem: «Pievienojieties mums!»

Arī pārējie runātāji turpināja karalienes iesākto domu par palīdzību jauniešiem. Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa aicināja īpaši atbalstīt bērnunama audzēkņus, kas iziet pieaugušo dzīvē. Tā kā viņiem trūkst vecāku vai citu tuvinieku atbalsta, to varētu sniegt gudrs un draudzīgs pieaugušais – mentors. Viņa norādīja, ka Latvijā ir 430 bērnunama audzēkņu vecumā no 15 līdz 18 gadiem, kam tuvojas brīdis, kad jāaizver bērnunama durvis, un tas ir liels izaicinājums. Tāpat seminārā izskanēja raizes par tā saucamajiem Eiropas bāreņiem, kuru vecāki aizbrauc uz ārzemēm, bet savas atvases atstāj Latvijā. Arī viņiem būtu vajadzīgs šādu cilvēku atbalsts.


Написать комментарий