Latvijā gaidāms ievērojams elektrības cenu kāpums

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Tuvāko pāris mēnešu laikā eksperti paredz elektrības cenu kāpumu. Prognozē, ka līdz 2020. gadam maksa par elektrību varētu sadārdzināties pat par 63 procentiem. Ekonomikas ministrijas speciālisti runā izvairīgi un konkrētus ciparus izvairās nosaukt.

Jau no aprīļa valstij nāksies dārgāk iepirkt vēju parkos un mazajās HES ražotu elektrību – 1,23 santīmu vietā par vienu kilovatstundu tagad būs jāmaksā 1,89 santīmi. Tas nozīmē, ka valsts solītais atbalsts zaļās enerģijas ražotājiem turpmāk sitīs pa visu elektroenerģijas patērētāju maciņiem. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka uzņēmēji nesen cēla trauksmi par iespējamo elektroenerģijas cenu kāpumu, kas varētu ietekmēt viņu ražotņu turpmāko pastāvēšanu. Šis apstāklis, piemēram, izraisīja runas pat par iespējamo „Liepājas metalurga” bankrotu. 

Tāpat gaidāmas arī izmaiņas nodokļu sistēmā, kas arī atsauksies uz elektroenerģijas gala tarifu. 

Ja pastāvēs līdzšinējais valsts atbalsts tā dēvētās zaļās enerģijas ražotājiem, tad tuvāko gadu laikā paredz, ka maksa par elektrību varētu pieaugt par 63 %. Gadījumā, ja Latvijas elektroenerģijas tirgus šoruden tiks atvērts konkurencei, diez vai tas ļaus izsargāties no elektrības cenu pieauguma. 

Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands sarunā ar TV3 Ziņām izvairīgi runāja par iespējamo elektrības cenu pieaugumu, diplomātiski norādot, ka uz to tā vienkārši nevarot atbildēt – elektrības tarifu ietekmējot ļoti daudzi faktori, kas elektrību var gan sadārdzināt, gan palētināt. Tomēr, pēc visa spriežot, patērētājiem ir jārēķinās ar elektrības cenu pieaugumu. 

Tikmēr gan Saeimā, gan Ekonomikas ministrijā izstrādā dažādus plānus, lai nepieļautu krasu maksas par elektrību celšanos.


Написать комментарий