Zinātnieks: Latvijas vīriešu mirstības cēlonis pārsvarā ir alkohola lietošana

foto: prozavisimost.ru
foto: prozavisimost.ru

Latvija šobrīd ir padzīvojušu dāmu valsts. Tā intervijā radio Baltkom rīta raidījumā teica Rīgas Paula Stradiņa universitātes profesors, gerontologs Jānis Zaļkalns.

"Lai sasniegtu pieklājīgu vecumu un dzīves kvalitāti nepieciešamas trīs pamatlietas – veselība, sociālie kontakti un ekonomiskā situācija. Latvija šobrīd ir padzīvojušu dāmu valsts. Sieviešu vidējais dzīves ilgums ir 77,4 gadi, vīriešiem 66,3 gadi. Tātad starpība – 11 gadi," norādīja profesors.

Pēc viņa teiktā, augsto vīriešu mirstību spēcīgi ietekmē alkoholisko dzērienu lietošana. "Protams, ka ir arī citi nāves iemesli. Piemēram, cilvēki neizjūt dzīvē harmoniju. Kādreiz pret šādu terminu izturējās kā pret tekstu no izklaides žurnāliem, taču no harmonijas ļoti daudz atkarīgs. Kā tad tā var būt, ka veselam cilvēkam pēkšņi konstatē vēzi pēdējā stadijā? Ir nepieciešama harmonija, bet tas ir darbs ar sevi," teica zinātnieks.

Zaļkalns uzskata, ka cilvēki padzīvojušā vecumā nedrīkst apstāties, bet turpināt sevi pilnveidot. Līdz ko cilvēks sāk domāt, ka visu mūžu smagi strādājis, un tagad ir pelnījis atpūtu – tas ir beigu sākums. Profesors uzskata, ka ir nepieciešams organizēt savu dzīvi.

Iepriekš publicētais Labklājības ministrijas ziņojums liecina, ka ekonomiskā migrācija un zemais dzimstības līmenis veicinājis iedzīvotāju novecošanos. Uz 2011.gada 1.janvāri Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums bija 41,6 gadi un tas ir par 6 mēnešiem vairāk nekā gadu iepriekš.


Написать комментарий