LM: Sievietes vidējā alga ir apmēram 83% no vīrieša vidējās algas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sievietes vidējā alga ir apmēram 83% no vīrieša vidējās algas Latvijā, ceturdien diskusijā par vienlīdzīgas darba samaksas iespējām starp vīrieti un sievieti akcentēja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Viņa atzina, ka ir interpretējams, vai 83% ir maz vai daudz. Viņķele sacīja, ka tam visam pāri vēl ir Latvijā valdošais uzskats, ka tā jau ir tikai statistika un tā var būt arī kļūdaina. Viņa norādīja, ka zemāks atalgojums ietekmē sieviešu pensijas apmēru nākotnē.

Lūkojoties Eiropas kontekstā, lai arī Latvijā nav augstākās atšķirības starp atalgojumiem dzimumu ziņā, tomēr, salīdzinot ar citām valstīm un vidējo radītāju Eiropas Savienībā, tā esot pietiekami būtiska, norāda ministre.

Galvenās atšķirības varot redzēt, aplūkojot valsts sociālo apdrošināšanu veicēju portretu. Vidējais vecums iemaksu veicējiem ir 41,5 gadi. Nedaudz vairāk iemaksas veicot sieviete. Turklāt vidējā apdrošināšanas iemaksu alga sievietēm ir zemāka nekā vīriešiem.

Kā atklāja Viņķele, skatoties vidējo apdrošināšanas algu pēc personas dzimuma un vecuma, atklājas atšķirības, turklāt tai ir tendence palielināties pēc 29 gadu vecuma.

"Ar skaitļiem apliecinām apgalvojumu, ka sievietes pārsvarā strādā zemāk atalgotajās nozarēs," diskusijā atzina Viņķele. Viņa arī sacīja, ka Latvijā uz pusi vairāk darba devēji ir tieši vīrieši, taču, aplūkojot izglītības aspektu, sievietes vairāk ir ieguvušas augstāko izglītību, bet vīriešiem prioritāra vairāk ir profesionālā izglītība.

Viņķele klāstīja, ka finanšu nozarē speciālistu sadaļā dominē sievietes, tāpat arī tirdzniecībā, valsts pārvaldē. Tikmēr būvniecības nozarē nodarbinātībā dominē vīrieši.

Kā ziņoja portāls Mixnews, pētot sociālo iemaksu veicēju algas, LM noskaidrojusi, ka sieviešu vidējā alga ir 383 lati, savukārt vīriešu - 457 lati. Turklāt sievietēm iemaksu alga ir zemāka visās vecuma grupās, tātad visas dzīves garumā.


Написать комментарий