Kautuvju ekspertu apmaksu grib mainīt

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

ES pēc zirgu gaļas skandāla veterinārās kontroles izmaksas pilnībā plānots segt no uzņēmēju maka.

Arī Latvijā veterināro ekspertu apmaksu paredzēts mainīt, ņemot vērā gaidāmo reformu ES līmenī, bet pagaidām gan nav skaidrs, cik ilgā laikā reforma tiks veikta.

Zemkopības ministrijas veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugare stāsta, ka tieši nesenais zirgu gaļas skandāls uzjundījis vēlmi veikt reformu. «Eiropas līmenī tiek plānots reformēt oficiālās pārtikas kontroles sistēmas samaksas kārtību, jo ES valstīm nav finanšu resursu, lai nodrošinātu labas un augstvērtīgas kontroles. Tās iespējamas tikai pieļaujamā finansējuma ietvaros. Galvenās plānotās izmaiņas – par visām oficiālajām kontrolēm uzņēmējiem būs jāmaksā pašiem,» skaidro Dace Ugare.

Pēc ekonomiskās krīzes izraisīto taupības pasākumu ieviešanas Latvijā obligāto kontroļu skaits gada laikā dzīvnieku izcelsmes uzņēmumos samazināts no 4 uz 3. Turklāt šobrīd aptuveni 30 % kontroļu no visām ir ārpuskārtas, ņemot vērā patērētāju sūdzības, produktu izsekojamību, slimību uzliesmojumus un tas prasa papildu izdevumus.

Patērētāju sūdzību skaits pēdējos gados ir pieaudzis, skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis. No visiem uzņēmumiem aptuveni trešdaļa darbojas atbilstoši visām nepieciešamajām prasībām un bez pārkāpumiem, tāpēc tiem kontroļu skaits tiek samazināts, bet pārējie, gluži pretēji, tiek pārbaudīti biežāk, kas prasot lielākas izmaksas.

Jāatgādina, ka uzņēmēji pauda neapmierinātību ar esošo veterināro ekspertu darba samaksu, jo faktiski PVD ekspertu darbu apmaksā kautuvju īpašnieki. Turklāt uzņēmēji sedz ne tikai darba samaksu, bet spiesti apmaksāt arī darba devēja nodokli par PVD darbiniekiem, uzkrājumus atvaļinājumiem, apmācībām un citus. Tomēr darba līgumi kautuvē strādājošajiem ekspertiem ir noslēgti ar PVD. Uzņēmēji arī sūdzējās, ka no vienas puses – ekspertam jāievēro PVD prasības, no otras - kautuves īpašnieks viņam maksā algu un sedz transporta un citus izdevumus. Daži ražotāji to nosauca par valstisku reketu, taču uzņēmējiem neesot izvēles. Pēc šādiem noteikumiem strādājot, valsts patur monopolu, bet kautuves nevar izvēlēties ekspertus, jo PVD tos atsūta ar rīkojumu.


Написать комментарий