Pēc 23 gadiem atbrīvo par slepkavību nepatiesi notiesātu amerikāni

foto: bbc.co.uk
foto: bbc.co.uk

Amerikānis, kas pavadījis cietumā 23 gadus kļūdainas apsūdzības slepkavībā dēļ, 21. martā atbrīvots tiesas zālē, vēsta The Wall Street Journal. Bruklinas tiesa pilnībā attaisnoja Deividu Rantu (David Ranta), ņemot vēra viņa vainas tiešu pierādījumu neesamību.

1991. gadā Bruklinas tiesa piesprieda Deividam Rantam 37 gadus ilgu cietumsodu. Kā uzskatīja izmeklētāji, gadu pirms tam D. Ranta neveiksmīgi mēģinot aplaupīt dārglietas pārvadājošu kurjeru, no pistoles izšāva uz hasīdu rabīnu Haskelu Vercbergeru. Rabīns, kurš bija nejaušs laupīšanas liecinieks, mira četras dienas vēlāk. Laupītājam izdevās aizbēgt no nozieguma vietas.

35 gadus vecais D. Ranta, kurš tolaik strādāja tipogrāfijā un mēdza lietot narkotikas, tika atzīts par vainīgu, balstoties uz vairāku liecinieku apgalvojumiem. Pats notiesātais vienmēr noliedza savu vainu un divreiz iesniedza apelācijas prasības, tomēr tās abas reizes tika noraidītas.

2011. gadā lietas izmeklēšana tika atjaunota. Pirms tam no savām liecībām atteicās vairāki liecinieki. Viens no viņiem, kuram 1990. gadā bija tikai 13 gadi, pastāstīja, ka liecināt pret D. Rantu viņam likuši lietas izmeklētāji. Bez tam tika atklāts, ka lietas izmeklēšanas gaitā pieļauts liels skaits pārkāpumu – piemēram, ir pazaudēti liecinieku nopratināšanas protokoli, kā arī vairāki citi dokumenti.

Šobrīd Dievidam Rantam ir 58 gadi. Kā raksta The New York Times, pēc atbrīvošanās D. Ranta, tiesas zālē atbildot uz žurnālistu jautājumiem, paziņoja, ka viņš ir apjucis. „Es jūtos tā, it kā peldētu zem ūdens”, sacīja D. Ranta.

Saskaņā ar 2012. gadā publicēta, divu ASV universitāšu veikta pētījuma rezultātiem, kopš 1989. gada ASV ir atbrīvoti vairāk nekā 2000 cilvēki, kas kļūdaini notiesāti par smagiem noziegumiem.


Написать комментарий