Ornitologs I.Krams: Cilvēka palīdzība putniem ir svarīga

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Gorod.lv jau ziņoja par to ka pirmie gājputni mūsu pilsētā jau bija pamanīti, tomēr masveida šo putnu atgriešanās, pēc ornitologa vārdiem, gaidāma nākamās nedēļas beigās. Kā mēs, cilvēki, varam palīdzēt šiem putniem un cik lielā mērā mūsu palīdzība tiem ir svarīga. Par to mums pastāstīja ornitologs Indriķis Krams.

Lai nevienam nerastos šaubas, ka putniem ir vajadzīga palīdzība I.Krams sāka ar stāstu par pētījumu, kuru veica sistemātiskās bioloģijas institūts sadarbībā ar DU 2011.gada ziemā. Ir jāpiebilst, ka pētījuma mērķis bija veidot putniem barotavas un sekot pēc to uzvedības. I.Krams atgādināja, ka tajā ziemā gaisa temperatūra sasniedza 30 grādus pēc Celsija skalas. Tādā aukstumā, cilvēkiem droši vien negribējās lieku reizi nākt laukā, vēl jo vairāk rūpēties par putniem. Tieši tāpēc pēc divām nedēļām varēja vērot šausmīgu skatu, kad desmitiem putnu nomira no bada un sala. „Cilvēku palīdzība putniem ir ļoti svarīga,” – ar šādiem vārdiem I.Krams pabeidza savu stāstu.

Kad mēs sākām interesēties, kādā veidā cilvēks var palīdzēt tādiem maziem putniem, ornitologs, neskaitot putnu barotavas, deva padomu darināt savām rokām vai arī iegādāties putnu būrus, kā arī veidot pamatnes stārķu ligzdām. „Ja cilvēks izveidos vismaz vienu putnu būri, tas būs milzīgs pluss dabas aizsardzības labā, kā arī bērnu audzināšanā, jo viņi redzēs un zinās, kā to pareizi darīt un turpinās šo labo tradīciju” – uzsvēra ornitologs.

Pēc I.Krama vārdiem ļoti svarīgi ir ne tikai iegādāties putnu būrus, nozīmīgi ir ņemt vērā arī to, ka putnu mītne, var kļūt par barotavu plēsīgiem zvēriem, piemēram tādiem kā kaķiem vai caunām. Svarīgi ir pareizi uzstādīt putnu būrīšus – novietot to uz stieņa vai mājas sienas, tā lai plēsīgie zvēri tiem nevarētu piekļūt. Bez tam, pēc tam, kad gājputni dodas uz dienvidiem, svarīgi ir attīrīt putnu būrus jeb vienkārši izmest putna ligzdu. Paši putni, izņemot strazdus, nevar atbrīvoties no netīrumiem, kas laika gaitā sakrājušies putnu būros.

Kas attiecas uz citiem putniem, kuriem cilvēks var palīdzēt, tad tas ir stārķis. Kā uzsvēra ornitologs, agrāk Latvijā daudz biežāk uzstādīja speciālas platformas balto stārķu ligzdām. Tagad stārķi veido ligzdas uz stabu augšgaliem, kas apgrūtina elektriķu darbu. Protams, ne katrs uzstādīs speciālu stabu stārķu ligzdām, tādēļ cilvēks var attīrīt vietu stārķa ligzdai. Par vienu no variantiem var būt vieta uz koka, jo stārķiem plēsēji nedraud. Piesitot uz koka lieko dēli, var pievilināt stārķus, kurus būs ļoti interesanti vērot vasarā.


Написать комментарий