Dabas vērotājs: pavasaris būs auksts, vasara – sausa

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ziema – gara, pavasaris – auksts, vasara – sausa, bet nākamā ziema būs barga, tāda ir laikaziņa Viļa Bukša kompaktā prognoze turpmākajam gadam, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Lieldienas varētu būt siltākas, sals mazināsies, bet turpināsies, un vēl pēc Lieldienām dažviet varēšot kāpt uz slēpēm, paredz Bukšs.

Līdzīgs marts bijis 2005., 1996., 1987. gadā, atceras laikazinis. Viņš pieļauj, ka šogad varētu būt līdzīgi – līdz 7. aprīlim, vecajai Māras dienai, vēl varēs paslēpot.

Bukšs atgādina senāku novērojumu – ja 22. marta naktī sals, tad vēl 40 naktis būs sals. Diemžēl 22. marta nakts bija neganti vēsa, tātad līdz pat Jurģiem gaidāmas salnas un dzestrs laiks.

Ja marts ir auksts, tad vasara kopumā būs sausa. Laikazinis izstaigājis mežu un noskatījis, ka sniegs ap koku stumbriem veido gredzenus. Vēl viens apstiprinājums sausai un ne pārāk karstai vasarai. Ja sniegs būtu pieputināts cieši klāt kokiem, tad vasara būtu slapja.

Bet Māras diena, 25. marts saskaņā ar tautas ticējumi brīdina: ja vēl deviņas vai 14 dienas pirms Māras dienas ir ragavu ceļš, tad arī deviņas vai 14 dienas pēc tam būs ragavu ceļš. Ja Māras diena ir nokrišņiem bagāta, tad gaidāms lietains jūlijs. Un, ja Māras dienā iepūš auksti vēji, tie pūtīs vēl sešas nedēļas.

Bukšs ar piebilst: "Rādās, ka nākamā ziema gan varētu būt stingra."


Написать комментарий