Pēdējā marta svētdienā Daugavpils iedzīvotājiem vajadzēs pārvest pulksteņa rādītājus vienu stundu uz priekšu

foto: hrivna.info
foto: hrivna.info

Šīs nedēļas nogalē Latvija, kā arī citas valstis pāries uz vasaras laiku. Naktī uz 31.martu plkst. 3.00 vajadzēs pārvest pulksteņa rādītāju vienu stundu uz priekšu.

Tas nozīmē, ka brīvdienās pilsētas iedzīvotāji pamodīsies uz vienu stundu agrāk, jo saskaņā ar MK noteikumiem pāriešana uz vasaras laiku Latvijas teritorijā notiek marta pēdējā svētdienā, bet uz ziemas laiku - oktobra pēdējā svētdienā. Kopā ar mūsu valstī pasaulē vēl 70 valstis pāriet uz vasaras un ziemas laiku.

Latvijā pirmo reizi pārgāja uz vasaras laiku 1981.gadā, un vairākus gadus zinātnieki pēta kā pāriešana uz jaunu laiku ietekmē cilvēka veselību un ekonomikas stāvokli.

Uzskata, ka lielākais pluss ir tajā, ka tiek ekonomēti finansiālie līdzekļi: vasarā pateicoties laika pārvešanai diena paliek garāka un ilgāku laiku var dzīvot bez elektroenerģijas, bet ziemā diena atnāk ātrāk, tāpēc arī gaismu var slēgt vēlāk.

Zinātniskie pētījumi liecina, ka pāreja uz vasaras laiku samazina CSN skaitu un samazinās noziedzības līmenis, jo cilvēkiem, kad trūkst dienas gaismas, tad tie  iegrimst depresijā, bet no saules cilvēks saņem D vitamīnu.

Toties, laika pāriešana nelabvēlīgi ietekmē cilvēka bioloģisko ritmu, bet cilvēki, kuriem ir sirds nepietiekamības slimības sāk justies daudz sliktāk. Lai adoptēties pēc laika pārvešanas nepieciešams noteikts laika periods.


Написать комментарий